Bostonterriern

Teo Profil

Jag, som är uppväxt med jakthundar, hade aldrig ens sett en livs levande bostonterrier när jag mötte vår Teo för för första gången i maj 1999. Teo var, liksom jag och min man, på 50-årskalas i Harbo men var väl inte sådär väldigt road av att sitta kopplad en bit i från övriga gäster. Hundvän som jag är så sökte jag naturligtvis Teos sällskap och charmades direkt.

Hursomhelst, denne då 10 månader gamla varelse fascinerade mig oerhört. Att han behövde ett nytt hem visste jag inte ännu, och i vårt hem fanns heller inga som helst planer på att skaffa hund. När den dåvaranade ägarinnan Marie senare råkade nämna (hm, undrar om hon hade någon baktanke?) att hennes familj inte kunde ha kvar Teo började tankarna ändå på att snurra…

Som av en slump kom Marie och hennes familj, inklusive Teo, på besök till vårt hem kort efter ovannämnt kalas. Och samma dag som familjen skulle åka hem från Stockholm till Hudiksvall kom så frågan: Kunde vi tänka oss att ta Teo på prov? Hur det gick har ni väl redan listat ut?! Hemmet fullt med leksaker, skålar på golvet och en liten herre som snarkade värre än jag hört någon karl göra. Första natten låg vi människor mest och stirrade, ena stunden på varandra och nästa stund på Teo. En märklig men alldeles underbar upplevelse!

Av Helena i januari 2009

Nu har det gått över 13 år sedan det där besöket i Harbo, och sedan några månader är Teo inte längre med oss. Vi blev tyvärr tvungna att ta bort världens piggaste 13½-åring på grund av ett urinstopp…

Teo var en enorm personlighet och hade in i det sista bara två härliga lägen: Full fart eller liggandes, gärna på rygg, i husses eller mattes knä. Piggare och smartare hund har jag aldrig träffat, men jag gissar att jag inte är den enda lyckliga ägaren av en boston som har känt så!? Efter alla underbara år med Teo så finns det i alla fall inte längre något annat alternativ när det gäller hundras = en liten bostontjej vid namn Polarskäggets Charmiga Catla kommer snart att hämtas hem från Polarskäggets Kennel i Skellefteå.

Av Helena i juni 2012

Länk till Catlas blogg: www.catla.storkelina.com 

Efter att ha berättat om mitt eget möte med bostonterriern Teo följer en något mindre färgad beskrivning hämtad från Svenska Kennelklubbens hemsida:

”Bostonterrriern är USA’s nationalhund, men rasen har sitt ursprung i England, där man tidigt intresserade sig för hundhetsning. För det ändamålet provade engelsmännen många olika raskorsningar. Den som i början av 1800-talet gjordes mellan bulldogg och den numera utdöda old english terrier ansågs lyckad och gav upphov till bostonterrierns anfäder. Även i USA blev hundhetsning populär, särskilt i och omkring staden Boston. År 1865 importerade man en hund, Judge, med ovannämnda bakgrund och han blev grundläggare till rasen bostonterrier. Rasen blev sedan föremål för en lokalt begränsad avel och kom härigenom att konsolidera sin typ, som numera inte visar särskilt stor terrierlikhet. Bostonterriern erkändes som ras av Amerikanska Kennelklubben år 1893.” 

Källa: http://www.skk.se/

För bostonterriern finns en egen rasförening, Svenska Bostonterrierklubben, vars hemsida ni hittar på: http://www.bostonterrierklubben.se/ Här finns diverse information, men även ett underbart bildgalleri. Titta och njut!

Några av mina bilderTeo visas nedan:

BostonGalleri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *