Helstekt oxfilé à la Storkelina

Ingredienser:

Oxfilé efter antal personer, kalvfond, svartpeppar, salt och smör eller margarin

Gör så här:

I god tid (ett antal timmar!) innan middagsdags värmer du ugnen till 75° och putsar filén ren från hinnor. Gnid sedan in den med kalvfond, salt och svartpeppar. Bryn filén runtom i en het stekpanna eller stekgryta med smör. Lägg filén i en ugnsfast form och placera en stektermometer i filéns mitt. Sätt in filén i mitten av ugnen och ös den med någon matsked vatten en eller par gånger under stektiden. Låt filén steka tills den uppnår en innertemperatur av 58° och låt den sedan vila under ca en timme i rumstemperatur innan du lägger den i kylen.

Före servering: Värm ugnen till 200° och låt filén bli varm/steka klar i ca 12 minuter. Skär upp i ganska tjocka skivor och servera med något du gillar = plättlätt och jättegott! :-P

Observera att tillagning enligt ovan ger en filé modell medium. Om man önskar ha filén blodig steker man den till ett par grader lägre innertemperatur och föredrar man den well done så steker man den till någonstans kring 62°. Lycka till!

Tips! Om filén (filébiten) är väldigt ojämn i formen kan man om så önskas binda ihop den med steksnöre (hushållssnöre) för att den ska bli lite ”snyggare”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *