Mina rötter & ett stycke historia

Under åren har jag hållit på med hästar och i nuet jobbar jag administrativt inom travsporten, så just stamtavlor har varit och är ett högst naturligt inslag i min tillvaro. Som kuriosa tänker jag därför ge ett smakprov på delar av min egen, håll till godo:

Min mamma och pappa kom från helt skilda världar; pappa från Djursholm och ättling till Sveriges på sin tid näst rikaste man Fredrik Bünsow; mamma barnbarn till kommunistledaren Hugo Sillén. För de historiskt intresserade och kunniga är de nämnda männen välkända, för mina föräldrar har de båda profilerna varit släktingar som på olika sätt påverkat deras liv. Att mina föräldrar, med så exceptionellt olika bakgrunder, hade en och annan het diskussion vid middagsbordet är väl knappast förvånande 🙂 Själv har jag naturligtvis också tagit intryck på olika sätt, inte minst genom att jag fascinerats över hur otroligt mycket mina förfäders liv måste ha skilt sig från mitt eget. Det gäller väl förvisso generellt att levnadsförhållandena förr var mycket olika dagens, men ett liv i ofattbar lyx eller som ständigt mordhotad politiker sätter ju lite extra krydda. Kan tillägga att jag själv varken är ofantligt rik eller politiskt aktiv, hamnade någonstans i ingenmansland.

Mer om Fredrik Bünsow:

Min farmors farfar, Fredrik (egentligen Friedrich) Bünsow kom till Sverige från tyska Kiel i 20-årsåldern. Kort därefter fick han överta sin morbrors trävarufirma, som snabbt växte till Sundsvallsdistriktets största sågverksindustri. Bünsow ägde flera fastigheter, bland annat sommarresidenset (känt som Merlo Slott) i Timrå och Bünsowska huset på Strandvägen 29-33 i Stockholm. Bünsowska huset ritades av arkitekten Isak Gustaf Klason, efter att han vunnit en tävling utlyst av Bünsow. Som kuriosa kan nämnas att Sveriges första elhiss i en privatbostad installerades hos Bünsow, att Bünsow har en tjärn uppkallad efter sig i centrala Sundsvall samt står vaxdocka på stadens museum. Fredrik Bünsow gestaltades även i SVT:s serie Träpatronerna, som visades på 80-talet. Vid sin död var Fredrik Bünsow god för ett belopp motsvarande 420 miljoner kronor i dagens penningvärde. Bünsows pampiga familjegrav är belägen på Norra Begravningsplatsen i Solna, Stockholm.

Några av ättlingarna

En av Fredrik Bünsows söner och tillika min farmors far, Robert Bünsow, var generalkonsul i London och Le Havre. Han gifte sig med adelsfröken Maria Carolina Möllersvärd och lät 1919 uppföra Bünsowska villan i Diplomatstaden. Bünsowska villan såldes år 2002 för 81 miljoner kronor, då Sveriges genom tiderna dyraste privatbostad.

Lilly Bünsow, min farmors syster, gifte sig med Lindorm Liljefors (son till välkände konstnären Bruno Liljefors). Svärfäder emellan gav Bruno en vacker målning till Robert Bünsow och denna målning blev långt senare min fars myndighetspresent. Pappa hade dock inga skrupler, jag minns att denna dyrbara tavla hängde på väggen i hallen under min barndom.

 

 

Fortsättning följer…

29 svar på ”Mina rötter & ett stycke historia

 1. Hej Jag läser med interesse om din familj.Jag och Henrik Bunsow var skolkamrater . Vi bodde på ett internat i Handen söder om Stockholm i 3 år.
  Henrik skulle bli bilmekaniker och jag skulle bli reglertekniker.
  På helgerna var i hemma hos mig i Kallhäll nordväst om Stockholm
  vid mälaren.Ibland tog vi Henriks motorbåt dit.Henrik flyttade ut i den lilla röda stugan som fans på tomten.Jag flyttade till Sunsvall efter vår examen.PÅ på mitt första sommarlov som Henrik och jag hade planerat att
  vara tillsammans på blev en tragedi för mig som jag fotfarande inte
  kommit över jag sörjer och saknar honom fortfarande.Jag ringde honom och fick besked ov en kvinna att han drunknat,kanske var
  det du som gav mig beskedet.Hälsningar Rolf Alenvik föd Svensson

 2. Rolf >> Hej, Vill börja med att säga att det var kul att du hörde av dig/gav dig till känna. När det gäller Henrik Bünsow så var han min pappas kusin och gick bort två år innan jag föddes; jag har alltså aldrig träffat honom. Tragedin och din smärtsamma upplevelse har jag dock all förståelse för då även min pappa drunknade för fem år sedan… Som du säkert förstår har jag inte kommit över det än och lär heller aldrig göra det, jag saknar honom oerhört.

  Jag måste säga att det är helt fantastiskt vad en ”liten” blogg kan göra – jag undrar ofta vilka människor som hittar hit och nu fick jag lite feedback = kul 🙂 Ha det gott och tack för ditt mail!

  Bästa hälsningar / Helena Sundström Storck

 3. En fashinerande historia runt Bunsow. Merlo är en av mina favoritplatser i trakten jag återvänder dit ofta och insuper miljön som känns väldigt unik för att vara i Norrland 🙂

  /Anders

 4. Anders >> Jo, visst är den fascinerande! Och som sagt, Merlo är oerhört vackert!! Har många gånger besökt dina trakter i ishockeysammanhang och jag tycker överhuvudtaget att känslan “där uppe” är väldigt skön 🙂

 5. Hej.
  Min farfar var anställd av generalkosul Robert Bünsow som ångbåtsmaskinist ombord på Bylgia. Jag håller på att undersöka en del om ångjaktens öden och har haft kontakt med några av hans släktingar. Om du är intresserad och ger mig en mailadress så kan jag skicka en del intressant information till dig.

  Med vänliga hälsningar

  Olle Olsson

 6. Hejsan,
  Tänkte bara säga hej.
  Du skriver tidigare att Lilly gifte sig med lindorm liljefors. Stämmer bra det men hon var vad ska man säga ganska ombytlig av sig 🙂 Innan Lindorm var hon gift med Berno von Bornstedt (Min morfar) och gifte även om sig efter lindorm med Set Westerlund och avslutade sina dagar ute i skärgården vid Arholma. Men det är kul med historie. Du och jag är ju förmodligen släkt på något avlägset sätt. Robert Bünsow var min mormors far.

  Olle hur har det gått med Bylgia? Jag har läst en hel del om den båten med.

  Ha det gott
  /Jonas

 7. Jonas >> Jo, visst är vi släkt – sysslingar faktiskt. Min far, son till Lillys syster Ragni, och din mor måste ha varit kusiner. Jag minns förresten ett barndomsbesök hemma hos din mormor; jag blev väldigt fascinerad över att hon hyste “tama” skogsmöss. Jag följde sedermera i hennes fotspår och hade ett antal tama skogsmöss i hemmet 🙂 Mina föräldrar var inte fullt så nöjda som jag var…

 8. Hej
  Då är vi också sysslingar, eftersom Jonas är min bror.
  Kommer ihåg att jag har varit med min mormor Lilly och min mamma hemma hos Ragni flera gånger.

  Hälsningar
  Anki

 9. Anki von Bornstedt >> Det är ju rent fantastiskt hur många för mig tidigare okända släktingar jag har 🙂 Min mamma berättade precis att hon träffade en av Lillys döttrar som födde upp Grand Danois-hundar, var det möjligen din mor?! Fick även höra berättelsen om när Lilly och min farmor Ragni begav sig på semester till Bornholm för att fånga fjärilar = sött!
  Bästa hälsningar Helena

 10. Hej!
  Det var min mammas syster Ulla som hade kennel på en gård i Håtuna, där bor min kusin nu och dom har inte kennel längre.
  Någon gång varje sommar fick man vara uppe och fånga nattfjärilar med mormor…
  Kan tänka att var händelserika resor…
  Hälsningar
  Anki

 11. Hej!
  Min faster Signe var gift med Hugo Sillén. Jag håller på och släktforskar och det var när jag letade på nätet som jag hittade till din blog. Intressant att läsa om din bakgrund på din fars sida.
  Om du är nyfiken på dina anfäder på din mors sida kan jag bidra med det som jag har hittat.
  Hälsningar
  Björn

 12. Björn >> Vad kul att du, som måste vara kusin till min mormor, hörde av dig 🙂 Jag är absolut intresserad av den fantastiska smugglerskan Signes (undrar om hennes korsett finns kvar på Polismuseet?!) anor, så jag mailar dig. Ha det gott!

 13. Hej, Storkelina og Björn.
  I en bog paa islandsk sem jeg vil snart udgive om den kommunistiske rörelse paa Island, omtales baade Signe og Hugo Sillén. Hvor kan jeg finde gode fotografier af dem?
  Med venlig hilsen,
  Hannes H. Gissurarson
  professor i statskundskab
  Islands Universitet

 14. Hannes H. Gissurarson >> Hej! Min mormor, Hugos & Signes dotter, kan säkert hjälpa dig med bilder. Jag mailar dig så att ni kan få kontakt! Bästa hälsningar Helena Sundström Storck

 15. När gifte sig Lindorm Liljefors och Lilly Bunsows?
  Vilket År var Lilly född?
  Kan det finnas någon Bild eller Foto på Lilly som ung?
  Mycket Tacksam om någon vet!
  Många Hälsningar
  Lillan

 16. Hade Lindorm Liljefors några Barn?
  Vad Hette de och hur Många var de?
  Vilka Födelseår hade de isåfall?
  Mycket Tacksam Om någon vet!
  Många Hälsningar
  Lillan

 17. Lilly Bünsow gifte sig först med Berno von Bornstedt, svensk officer. och fick döttrarna Ulla och Gunvor. Hon lämnade sedan barnen i mannens vård och gifte om sig med Lindorm Liljefors. Med honom fick hon sonen Johan Liljefors. Senare lämnade hon även Liljefors, förvärvade hemmanet Krokholmen, Arholma, gifte sig med arrendatorn Seth Westerlund, infödd skärgårdsbo från Kudoxa, och fick med honom sonen Erik, som efter hennes bortgång övertog och driver hemmanet. Lars-Ove Olsson

 18. Hej Helena, Hoppas allt är bra med dig.
  Har du kontaktuppgifter med Olle Olsson?
  Jag håller på att jaga upp lite båtar som ägts av släkten och då är Bylgia en av dom. Dom har ägt en massa båtar som bara är försvunna. Maila mig om du har uppgifter.

  Ha det gott
  /Jonas

 19. Hej Helena !

  Läser med stort intresse om Din släktbakgrund. Är nyfiken på om det finns någon släktförening som försöker hålla reda på släktens omgivning – utöver de allra närmaste. Min mormor, en ung småländska, “Jungfrun Emma Kristina Johansdotter”, tjänade som piga hos “Konsul Bunsow” på Strandvägen 29, i mars 1902, strax innan hon flyttade hem till Småland och gifte sig med sin fästman, en enkel men skicklig skomakare och snickare.
  Tacksam för alla tänkbara tips som hjälper oss i vår släktforskning. Alltför sent, som oftast i dylika sammanhang, är vi intresserade av mormors uppväxt, ungdom och upplevelser långt innan vi själva kom till världen. ( Jag har ett försök till levandsberättelse om Emma Kristina som jag kan skickad Dig per epost… )

  Hjärtliga hälsningar
  Anders Johansson
  Medarbetare Dagens Nyheter 1965-2000
  Seniormedborgare, kulturarvsentreprenör, författare

 20. Hej!

  Kul att läsa allt om Bünsows! Fredrik var min mormors morfar! Mormor (Eva Lönegren, född Norström) var född på strandvägen 1894.

  Lennart Samuelsson

 21. Hej! Vad lustigt med alla släkthistorier. Jag har precis nu idag 22 januari 2013, hittat denna blogg, och senaste kommentator ovan är kusin med min pappa Jan-Olof Sellén.
  Fredrik var alltså min farmors mormors far 🙂
  Mvh Eva Sellén

 22. Jeg bor i Danmark og er født Bünsow-Johansen. Min farmor var kusine til Robert Bünsow, idet hendes far var bror til Frederik Bünsow.
  Fra en anden slægtning i Sverige har jeg fået navnene på Robert Bünsows efterkommere, så hvis du ikke har alle disse navne, kan jeg henvise dig til hende. Med venlig hilsen Inge Boldt. Du kan bedst sende svar på min e-mail. iboldt@dbmail.dk

 23. Ang. familjen Bünsow. 1983 gavs det ut en bok med titeln Fredrik Bünsow- en företagare av Åke Haneus – Britta Sellen < Produktion Cewe-förlaget Bjästa, 1983 Jag kom över den via Graninge Bruk Antik och Antikvariat 139 sidor,inbunden 35 kronor. Lars-Ove Olsson

 24. Så häftigt att läsa om familjen Bunsow. Min mor, Märta Ekdahl, föddes 1909 i trädgårdsmästarbostaden till villan i Saltsjöbaden som, enligt uppgift, ägdes av Konsul Robert Bunsov 1904-1917?. Villan låg i hörnet av Strandpromenaden och Källvägen (numera Vikvägen) i Saltsjöbaden. Huset är rivet och idag finns bara lekstugan kvar. Kan det vara så att Robert Bunsow (född 1861) hade denna fastighet endast som sommarhus? Var bodde han då innan han flyttade till Bunsowska villan på Nobelgatan 17 i Diplomatstaden? Vet du när han sålde Saltsjöbadsvillan och till vem? Finns det något gammalt foto på villan i Saltsjöbaden? Säkert av intresse även för Saltsjöbadens Hembygdsförening.
  Mvh liliane björklund

 25. Hej!

  Fantastiskt att hitta din blogg och alla dom här kommentarerna! Mitt namn är Marie och Lilly var min farmor. Jag är dotter till Erik och bor på Krokholmen där farmor och farfar (Seth) bodde.

  Då är vi också sysslingar antar jag? Jonas och Anki är mina kusiner.

  Mvh Marie

 26. Hej kusin Lena och alla ni andra

  Med stigande intresse tar jag del av denna blog som knyter ihop släkten på ett nytt spännande sätt!
  För den som är intresserad av Bünsow´s släkt rekommenderas
  http://www.rambow.de/das-geschlecht-buensow-greifswald.html
  Den sträcker sig fram tom. Roberts och Maria´s barns, Ragnhild (min mormor), Sven och Lillys födelse.
  Släkterna Bünsow och Möllersvärd innehåller många intressanta personer och en sammanhållen släktkrönika, säg från 1875 och framåt vore fantastiskt roligt att få ta del av. Här finns också spännande båtar såsom ångfartyget Bylgia och segelbåten Allona. Tänk om alla fotografier som nu sitter gömda I album, och kanske snart är glömda, kunde tillgängliggöras på en sida som denna.

  God Jul till alla
  önskar

  Åke Lindelöw

  Fredrik Bünsow var min mormors farfar

 27. Hej, mitt namn är Hemming Krumm, min farmors fars namn var Heinrich Bünsow och bror till Friederich Bünsow, så vi är nog släkt. Jag har även träffat din far både i Djursholm, hos tant Ragni som vi sa, och på Gisslingö, han var visserligen 5 år äldre så vi “umgicks” inte jag var mera tillsammans med Björn och lite med Pelle. Min fråga är om Du är intresserat av Bünsow släkt utbyte och lite Wahlström snack ?

 28. Hej, en sen kommentar; Sven är min farfar och som ni förstår är Fredrik min farfars farfar.. Henrik som ni pratade om och som så sorgligt gick bort i unga år var alltså min farbror.

  Väldigt intressant läsning, detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *