Rent åt skogen

ren

Renar är vackra djur, somliga gillar att äta dem och för många samer är de en källa till försörjning. Efter att ha sett ett TV-program om samer och rennäringen i Norge började jag fundera över detta. Liksom i Norge drabbas svenska renägare av ständiga motgångar i form av renar som dödas av rovdjur eller i trafiken. Detta är naturligtvis jättetrist, men jag förstår inte varför renägarna ska ha ersättning från våra skattemedel för dessa renar. Om man är rädd om något och gör sitt yttersta för att bibehålla det intakt/ostulet/levande –  visst! Men renarna lever inte i hägn, de går på våra vägar och lever i samma marker som rovdjuren. Självklart blir renar dödade i trafiken eller tagna av björn, lodjur, varg etc. Det skulle min hund också bli om jag släppte honom i samma miljö; eller människors hästar, katter, kor, getter osv. Vari består skillnaden? Bara för att samernas renar har levt på detta sätt i alla tider är det väl ingen självklarhet att de ska göra så år 2009? Nix, jag tror bara att politikerna är fega för att samerna är en av våra nationella minoriteter (etniska minoriteter som har en långvarig språk- och kulturgemenskap innanför den nationella gemenskapen). Man vågar helt enkelt inte peta i samernas rättigheter beträffande renskötsel.

Min åsikt: det är en möjlighet att ha renar, ingen rättighet som bör vara hela svenska folkets angelägenhet och kostnad. In med renarna i STORA hägn där de är skyddade från rovdjur och bilar – bort med den statliga ersättningen för förlorade djur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *