Studenter

studentflak3

Mellan 1878 och 1905 kallades den mogenhetsexamen, från 1905 till 1968 var benämningen studentexamen. Vad som avsågs? Avslutad gymnasieutbildning som oftast följdes av högre studier. Att ha avlagt studentexamen var långt i från alla förunnat och firades för de lyckligt lottade som en smärre bragd tills den avskaffades 1968.

Nu är det år 2009 och och all gymnasial utbildning, även den yrkesinriktade, avslutas med att man “tar studenten”. En glad student med tjusig mössa kan mycket väl ha fått betyget IG (icke godkänd) i ett antal ämnen. Vad “bragden” består i förstår jag inte riktigt längre, men ändå tycks firandet numera sakna gränser. Det ska åkas lastbilsflak, släkt och vänner ska bjudas på mottagning, man lämnar önskemål om dyrbara presenter osv. Det är nästan så att hela världen förväntas stanna upp för att ett antal ungdomar sett till att gå klart den skola de själva valt. Förr fick man blommor, någon fånig studentfigur i blågult band om halsen och kanske en slant av far/morföräldrarna. Det är nya tider, jag vet, men lite märkligt känns det faktiskt fragande-smiley1

När det gäller det uppskattade åkandet på lastbilsflak så är jag förvånad över att det fortfarande är tillåtet. Varje år ger det upphov till trafikkaos (åtminstone i Stockholm) och ett antal olyckor. Dessutom finns det alltid ett antal rötägg (ingen oskyldig ska ta åt sig!) som spottar på såväl folk som bilar, kastar ölburkar omkring sig eller bara beter sig allmänt illa. Min käre Tommie körde en vända studenter för något år sedan, men kommer enligt egen utsago aldrig att göra det igen. Detta trots att det betalas riktigt bra för att få åka runt och vara glad och/eller “svina” en sväng…

2 svar på ”Studenter

  1. Ja inte f-n vet jag om det beror på att vi blivit gamla/äldre & förståndigare, eller om det helt enkelt är så att vissa saker faktiskt var bättre förr, men jag håller med dig fullt ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *