Amerikaniserat värre

brud-far

Det märks att svenska folket tittar mycket på amerikanska filmer och såpoperor, för även i Sverige blir det allt vanligare att bruden förs till altaret av sin far. Kan tyckas lite märkligt i jämlikhetens tidevarv, då det handlar om en anglosaxisk tradition som bygger på att mannen ska fostra och ha ansvar för sin fru och att äktenskapet är en man till man-överenskommelse. Varför önskar så många apa efter något dylikt? Kan det vara så enkelt att de blivande brudarna inte har en aning om vad traditionen bygger på utan bara vill gifta sig som “stjärnorna” over there i USA? Jag tippar på att det är precis så det ligger till och jag förstår till fullo att många svenska präster allt annat än välkomnar denna nymodighet.

I svenska kyrkor borde prästerna rimligtvis viga brudparen på svenskt manér, dvs enligt svenska traditioner. Är man inte intresserad av det sistnämnda så finns det ju faktiskt en uppsjö av alternativa platser för vigsel. Den som prompt ska knalla längs altargången vid sin fars sida bör hänvisas till annan kyrka/borgerlig vigsel. Om vi fortsätter att tumma på allt vad den svenska kyrkan står för kan vi lika gärna avskaffa den och det tycker jag inte att vi ska göra. Jag tycker att man ska visa alla kyrkor/religioner respekt; oavsett om man delar tro eller inte.

Storkelina – vän av ordning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *