Veckans Söting

Jody May

Travhästen Jody May som föl Uppfödare: Gunilla Säll m.fl

Tamhästen (Equus caballus) är sedan ca 10.000 år en domesticerad art av släktet hästar (Equus). Under årens lopp har man långsamt avlat fram individer av skiftande färg och kroppskonstitution; dessa har sedermera utvecklats till dagens oräkneliga antal hästraser. Användningsområdena för hästen är och har varit många, ex.vis som rid- och draghästar, producenter av mjölk och hudar, föda etc. Tidigare spelade hästen en mycket viktig roll inom såväl jordbruket som armén och som transportmedel var hästen oumbärlig innan bilens era tog sin början.

Hästar kan sova både liggande och stående, men sover i princip aldrig en hel natt. Sömnperioderna är många men korta och består, om hästarna får vara ostörda, oftast av intervall om 15 minuter. Hur mycket en häst sover per dygn kan variera stort; det kan röra sig om mellan ett par minuter och flera timmar. Djupsömn kan hästen enbart tillgodogöra sig liggande och det räcker med 1-2 timmar per period om 3-4 dagar. Att hästarna oftast står upp och sover är ett arv från tiden som vildhästar, då de var tvungna att ständigt vara beredda på flykt undan yttre hot.

Världens minsta häst hette Little Pumpkin och var en falabella på 35,5 cm i mankhöjd; världens genom tiderna största häst var Shirehästen Mammoth på hela 219 cm över manken. En häst blir vanligtvis mellan 20-25 år, men världens äldsta häst hette Billy, levde på 1700-talet ska ha blivit hela 62 år gammal. Under sin långa levnad fick Billy till sist namnet Old Billy och det är inte så svårt att lista ut varför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *