Sanitetsproblem

Toa Svedbergs WC 9078

För många en utopi - Svedbergs WC 9078

Medan vi i Sverige upprörs över enstaka dödsfall i den nya influensan (“svin- influensan”) dör 2 miljoner människor varje år för att deras dricksvatten har förorenats av avföring. Över 1 miljard människor lever i slumområden där toaletter och fungerande avlopp är en utopi; i stället töms latriner ut i floder, vattendrag eller direkt ut på gatan. “Det är ett gigantiskt hälsoproblem” säger Karin Ruiz, vd för det svenska företaget Peepoople AB, till Aftonbladet.

En svensk patenterad “engångstoalett” kan snart bli lösningen: ”Marknaden är oändlig och priset konkurrenskraftigt” säger Karin Ruiz. “Engångstoaletten” är i själva verket en toalettpåse, som är tillverkad i biologiskt nedbrytbar plast = blir i slutändan koldioxid och vatten. Genom att tillsätta gödningsmedlet urea, som reagerar med avföringen, tar man död på alla farliga ämnen inom 14 dagar. Ute i det fria och utan hjälp kan processen ta upp till två år.

Det vore fantastiskt om en så’n här “enkel” sak kunde rädda mängder av människoliv. Således bara att hoppas att priset på den färdiga produkten blir så pass lågt att även de fattigaste har råd att köpa den. Jag är dessvärre rädd för att även det sistnämnda är en utopi 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *