Godaste oxfilén?

På nyårsafton bjöd jag & Tommie på helstekt oxfilé, och förutom fantastiskt kött från Östervåla Kött och Närodlat var nedanstående tillagningssätt ett framgångsrecept:

Under förmiddagen putsade jag filén ren från hinnor och gned sedan in den med kalvfond, salt och svartpeppar. Därefter brynte jag den i en stekpanna med smör tills den fick en fin stekyta, satte en stektermometer i filéns mitt och stoppade in den i mitten av ugnen på 75° värme. Under stektiden öste jag filén en gång med någon matsked vatten. Filén fick steka tills innertemperaturen kom upp i 58° och sedan vila i rumstemperatur i ca en timme innan jag lade in den i kylen.

Ca 12 minuter före servering åkte filén åter in i ugnen – denna gång på 200°. Sedan var det bara att skära upp i ganska tjocka skivor och ställa fram på bordet = plättlätt och jättegott 😛

Observera att min filé blev modell medium; om man önskar ha filén blodig steker man den till ett par grader lägre innertemperatur och föredrar man den well done så steker man den till någonstans kring 62°. Lycka till!

Tips! Om filén (filébiten) är väldigt ojämn i formen kan man om så önskas binda ihop den med steksnöre (hushållssnöre) för att den ska bli lite “snyggare”.

/ Kock-Lina

P.S. Ovanstående tillagningsanvisningar kommer även att läggas upp på sidan Mat & så’nt. D.S.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *