Bister verklighet

Gamla Beckomberga sjukhus är numera ombyggt till bostäder.

 

Kvaliteten på den svenska psykiatriska vården granskas för närvarande på Afton- bladets nätupplaga och detta får mig ofrånkomligen att färdas 5-10 år tillbaka i tiden. Jag drar mig till minnes hur hård kritik de borgerliga partierna – tillsammans med större delen av Sveriges befolkning – riktade mot att Socialdemokraterna i princip hade skrotat psykvården. Mentalsjukhusen var nerlagda och människor som hade svårt att ta vara på sig själva hade lämnats åt sitt öde. Det sistnämnda aktualiserades inte minst då dåvarande utrikesministern Anna Lindh mördades 2003… Sossarnas misstag ansågs ligga till grund för ytterligare ett par graverande händelser –  jag tänker då ex.vis på den psykiskt sjuke man som angrep flera personer med ett järnrör i Åkeshov och den 50-åring som, genom en vansinnesfärd i Gamla Stan, dödade två personer och skadade ytterligare 15.

Den fråga jag nu ställer mig är: Vad har de regerande allianspartierna gjort för att råda bot på Socialdemokraternas avinstitutionalisering? Vad har regeringen gjort för att skydda det svenska folket från dem som, enligt de allra flesta, bör vara inspärrade? Vad har regeringen gjort för att hjälpa alla dem som saknar förmågan att rå sig själva? Det finns skäl att ställa sig dessa frågor, för det är dessvärre ett faktum att slutenvårdsplatserna inom psykiatrin fortsätter att minska. Och rent krasst är det nog så att vi måste vänta in nästa vansinnesdåd innan den tidigare psykiatrireformens kritiker vaknar till liv igen 🙁

/ Storkelina – den samhällskritiska

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av admin. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.