Vädernytt

Hittills inga köldrekord hemma i Hindersbo, men kallt ändå för en liten bostonterrier… 🙁

 

Helt oavsett vilken tid på året det är så pratar vi svenskar väääldigt ofta om vädret och alltsomoftast så upplever vi det vara kallare/varmare/regnigare/blåsigare än vad som är brukligt för årstiden. Just denna vinter så är snackisen – så här långt – att den första snön kom sent MEN i stora massor. Vilka “unika” väderföreteelser vi har att vänta de kommande månaderna återstår att se, så till dess får vi hålla till god med lite väderhistoria:

  • Den lägsta temperatur som någonsin uppmätts var på den ryska forskningsstationen Vostok II på Antarktis. Där sjönk temperaturen den 21 juli 1983 ner till -89.2 °C. Annars har Vostok ett betydligt mildare klimat med en medeltemperatur på behagliga -57 °C 😉
  • Det svenska köldrekordet på -52.6 °C noterades i Vuoggatjålme i Lappland den 4 februari 1966 och det största uppmätta snödjupet på 327 cm (hit räknas inte drivbildningar med mera) uppmättes i Kopparåsen i närheten av Riksgränsen i Lappland i slutet av februari 1926.
  • Sedan den 13 september 1922 så har  Al’Aziziyah i Libyen med sina 57.7 °C världs- rekordet för högst uppmätta temperatur. Det svenska värmerekordet ligger på mer beskedliga 38 °C, och denna temperatur noterades i Målilla den 9 juli 1947.
  • I Indiska Oceanen fick den franska ön La Réunion under ett enda dygn ta emot 1870 mm regn (nästan 2 meter!). Detta hände den 16 mars 1952.

/ Storkelina – en väderguru i er tjänst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *