Gröten & livet

Mycket havregrynsgröt blir det…

Som ni vet har jag den reumatiska sjukdomen psoriasisartrit och den 17 november 2021 var det dags för första injektionen av mitt nya läkemedel Imraldi (verksam substans adalimumab). Jag hade i någon mening sett fram emot att äntligen få sätta in läkemedlet och det trots att min uttalade nålskräck gjorde att känslorna var minst sagt blandade. Hursomhelst, jag tryckte i mig dosen och väntade otåligt på effekt (många säger sig uppleva positiv effekt redan efter ett dygn, medan min reumatolog menade att det nog skulle dröja minst en vecka). Och jag väljer att dela detta, eftersom jag vet hur desperat man börjar googla när man undrar om det är fler än en själv som har likartade biverkningar/symptom/upplevelser.

Ett dygn efter injektion (2021-11-18): Distinkta smärtor i höger hälsena (inget nytt om än mer uttalat), huggande smärtor i båda höftlederna samt ryggslutet. Funderade på om jag var på väg in i ett skov och VERKLIGEN skulle få se hur positiv effekt medicinen kunde ha 🙂

Två dygn efter injektion (2021-11-19): Svaghetskänsla/obalans i benen. Smärta i ryggen och höger axel. Började föra lite dagbok, eftersom jag redan i detta skedde undrade om nytillkomna symptom kunde vara läkemedelsbiverkningar.

Tre dygn efter injektion (2021-11-20): Helt okej utöver plötslig, huggande men övergående smärta i höger pekfinger (de två yttersta lederna). Trött.

Fyra dygn efter injektion (2021-11-21): Uttalad svaghetskänsla/obalans i underbenen. Molande buksmärta, “dålig i magen” och illamående. Domningar höger arm. Tryckkänsla över bröstet, känsla av att behöva gäspa/andas oftare för att få tillräckligt med syre. Extrem trötthet, sängliggande. Svårt med nattsömnen, vaknade på grund av obehaget i buken.

Fem dygn efter injektion (2021-11-22): Extrem trötthet. Magen i obalans (typ magkatarr).Värk i ryggslutet (inte min “gamla vanliga”). Svaghetskänsla/obalans i underbenen (var tvungen att hålla i mig i saker för att gå inomhus, fick sitta ner i duschen i en veckas tid). Huvudvärk. Fortsatt olustkänsla i bröstkorgen med ömhet över revben och bröstben.

Sex dygn efter injektion (2021-11-23): Uttalad trötthet. Dålig nattsömn med ihållande ryggsmärta. Huvudvärk. Fortsatt svag i underbenen, känsla av att underlaget var ostadigt. Fortsatt känsla av att bröstkorgen blivit “för trång”.

Sju dygn efter injektion (2021-11-24): Trötthets/svaghetskänsla. Stickande smärtor i brösten (typ tusen nålar). Fortsatt svag i underbenen, känsla av att underlaget var ostadigt/böljande. Huvudvärk. Kort episod av skärande smärta i höger lillfinger plus huggande smärta i höger höft. Molande värk i ryggslutet. Värk/smärta i övre ryggen och över skuldror samt höger arm. Smärta som jag inte känner igen sedan tidigare. Har telefonkontakt med min reumatolog, som inte tror att något av mina symptom kan var biverkningar av insatt läkemedel (det finns ett antal “case reports” (fallstudier) som säger annorlunda, min läkarbroders efterforskningar likaså). Reumatologen vill att jag tar ett Covid-test och jag får tid för detta måndag 29/11).

Tolv dygn efter injektion (2021-11-29):Testar positivt för Covid-19 och blir extremt förvånad sett till symptomen. Inga som helst förkylningssymptom uppträder, men tidigare nämnda symptom blir kvar.

9 december: Fortsatta smärtor i överkroppen, magen mår inte bra och det dyker upp blod på ställen där man absolut inte vill se det (mer detaljerad än så tänker jag inte vara, använd fantasin…). På inrådan av Åke (läkarbrodern) kontaktar jag vårdcentralen i Östervåla. Får tjafsa med en sköterska där några dagar innan hon ger mig en läkartid (rekommenderade först bara Omeprazol, suck).

13 december: Fick träffa en läkare, som diskuterade och visade bilder på bajs i 30 minuter (han tog sig iallafall tid och jag var oerhört tacksam att jag hade ett munskydd att gömma mig bakom). När jag reste mig upp för att gå frågade han till sist om jag ville att han skulle “känna på buken”. Eeeh, ja! En resistens palperades, jag fick ett par recept (kom hem med en hel papperskasse från Apoteket) och sedan var det tack och adjö. Eller förresten, den gode doktorn nämnde faktiskt att det är omöjligt att säga om min samlade symptombild är biverkningar av Imraldin, efterhängsna Covid-symptom eller något annat. Det faktum att Imraldin är immunhämmande gör förstås att mitt immunförsvar har gått i botten och det är ju ogynnsamt vad än mina problem beror på.

Idag: Status vad gäller mystiska muskelsmärtor (eller om det är bindväven?!) är oförändrad liksom status för buken. Håller på och samlar kraft för ytterligare en dust med Östervåla Vårdcentral, som tyvärr blivit rent katastrofal vad gäller bristen på läkartider. Jag är tyvärr inte den enda som har drabbats och det är förstås olyckligt att människor går runt och lider helt i onödan. Det jag fått klart för mig är hursomhelst att jag lär få klara mig bäst jag kan och det börjar känns väldigt tungt 🙁 🙁 Men jodå, gröten är god och probiotika och andra små piller slinker ner…

Fortsättning följer – förhoppningsvis en positiv sådan!

#psoriasisartit #imraldi #adalimumab #covid-19 #svaghetskänsla #obalans #dyspepsi #magkatarr #gastrointestinalblödning #smärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *