Tänkvärt

lastbil

Då Tommie har egen lastbil händer det emellanåt att även jag är ute och åker. För det mesta bara trevligt, men ibland blir jag nästan mörkrädd när jag ser hur oförsiktiga och dumdristiga människor är. Detta gäller då inte bara medtrafikanter utan i lika hög grad fotgängare. Har tänkt på några saker folk borde fundera lite extra över:

  • En lastbil (även buss) kan väga allt emellan 10 och 60 ton. Bromssträckan är alltså avsevärt längre än för en personbil och även om chauffören ser någon kasta sig in framför och dra på en tvärnit (populärt) eller springa ut på ett övergångsställe är det inte säkert att han/hon hinner få stopp på bilen. Detta är naturligtvis särskilt viktigt att tänka på när det är halt ute.
  • Om du går eller står precis framför en lastbil/buss har chauffören ingen möjlighet att se dig. Du syns inte heller i någon av chaufförens speglar om du står mitt bakom en lastbil/buss.
  • En cyklist, som ligger på insidan av en lastbil/buss i en korsning, syns kanske inte i chaufförens speglar. Ett exempel på en riktigt olycklig omständighet är då en cyklist är på väg rakt fram i en korsning och försöker hinna före en lastbil/buss. Om chauffören svänger höger i korsningen samtidigt som cyklisten är på väg rakt fram går det riktigt illa. Och som sagt, chauffören har förmodligen inte ens en teoretisk möjlighet att se cyklisten i ett dylikt fall.

Detta är inget försök att uppfostra svenska folket, men visst skulle det vara fantastiskt om det gick 🙂

/ Storkelina – vägpolisen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *