Fotbollsvåld & ekonomi

fotbollsvald

Kikade i går på SVT:s program Debatt där man bland annat diskuterade våldet bland fotbollssupportrar, vad politiker och föreningar kan göra för att motverka detta, kostnader för extra polisinsatser m.m. Naturligtvis är det sjukt om “vanliga” människor ska känna otrygghet när de går och ser en match med familjen, det är oacceptabelt. En av de föreslagna lösningarna på problemet köper jag dock inte, nämligen att fotbollsklubbarna själva skulle stå för de ca 50 miljoner kronor de extrainsatta polisresurserna årligen kostar. Varför? Fotbollen drar, enligt uppgift i gårdagens program, in ca 300 miljoner kronor till staten varje år; således ett överskott på ca 250 miljoner trots de dyrbara polisiära insatserna. Kan inte se vad skillnaden skulle vara mellan samhällets extra kostnader i fotbollssammanhang jämfört med ex.vis kostnader för bevakning av kungahusets medlemmar, artister/publik i samband med stora konserter, statsbesök osv. Det är i alla sammanhang orimligt att begära att den som “kräver” bevakning själv ska betala kalaset. Precis lika orimligt som att enskilda personer själva skulle behöva betala vad en utryckning från räddningstjänsten faktiskt kostar den dag de behöver hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *