Kaloribomber

pina-colada

Då jag inte haft problem med vikten (utom undervikt i tonåren då…) har bantning och kaloriräkning aldrig intresserat mig. På en av mina nätsurfarturer råkade jag dock ramla över något som faktiskt var en smula fascinerande, dvs hur otroligt mycket kalorier det finns i alkohol. Näst efter rent fett är alkohol det mest kaloririka man kan peta i sig! Några oinspirerande exempel följer:

  • 1 glas rött vin = ca 100 kcal
  • 1 stor starköl = ca 200 kcal
  • 1 snaps = ca 200 kcal
  • 1 Mojito = ca 160 kcal
  • 1 White Russian = ca 425 kcal
  • 1 Pina Colada = ca 644 kcal
  • 1 Margarita = ca 740 kcal

Dagsbehovet av kalorier brukar för en normalviktig vuxen ligga någonstans mellan 1.500 och 3.000 kcal per dag. Den lägre siffran vid noll ansträngning för en kvinna, den högre vid avsevärt högre aktivitetsnivå för en man. Det är lätt att räkna ut att en helkväll med öl, vin och drinkar lätt täcker hela dygnets kaloribehov. Kanske något att fundera över för den som ständigt snålar med maten och kämpar med vikten utan att det händer något…

Icke att föglömma: ett glas vanlig mellanmjölk innehåller ca 90 kcal och ett glas coca cola eller juice ca 100 kcal. Kalorimässigt således inte ett dugg värre med ett glas vin än ett glas mjölk eller juice, även om de sistnämnda alternativen “känns” nyttigare. Storkelinas heta tips är ändå vanligt kranvatten; kalorisnålt, gott & billigt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *