Organisation i blåsväder

forsakringskassan

Försäkringskassan får massor av anmälningar mot sig av personer som upplever att de blivit bemötta på ett kränkande, orättvist eller direkt lagvidrigt sätt. Detta har medfört att FK nu ska granskas från högre ort och det är säkerligen bara av godo, men…

Det är lätt att ryckas med av alla de livsöden som beskrivs i tidningarna; det handlar ex.vis om människor som tvingas arbeta trots sjukdom eller som får leva på socialbidrag till följd av brister i FK:s utbetalningsförfarande. När jag stannar upp och funderar lite är det dock min övertygelse att det inte är våra handläggare och läkare på försäkringskassorna som plötsligt drabbats av ett brinnande behov av att göra livet surt för folk. Nix, de gör säkert sitt bästa efter de förutsättningar och medel som står till buds. Sannolikt är det i stället regeringens hårdare direktiv och riktlinjer som ställer till det för människor. FK har fått kraftigt minskade anslag i förhållande till vad de förväntas åstadkomma och den ekvationen går sällan ihop. Alla omorganisationer de genomgått, där syftena förvisso säkert varit goda, har dessutom medfört bristande arbetsro under en lång tid.

Kort och gott: FK saknar verktyg att utföra ett fullgott arbete och verktygslådan ligger i händerna på våra folkvalda politiker. I slutändan kanske en granskning faktiskt leder till något gott, dvs insikt om varför FK inte fungerar tillfredsställande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *