Midsommarafton

midsommar

Fram till år 2003 firades såväl Midsommarafton som den helige Johannes Döparens dag den 24 juni. En nyordning ledde till att Midsommarafton sedan dess alltid infaller på fredagen i den vecka som inleds med den tredje måndagen i juni; Johannes Döparens dag firas söndagen efter midsommardagen.

Vad är det då vi firar? Tja, att vi åter går mot mörkare tider kanske? Eller att ett datum i närheten av midsommar är det dygn som har årets längsta dag och därmed årets kortaste natt – sommarsolståndet? Faktum är att Midsommarafton inte ens är en allmän helgdag, vilket känns lite märkligt då det är en av svenska folkets mest traditionsrika dagar. Alltså: Fundera inte så mycket över varför du firar – njut bara av färskpotatis, sill, nubbe, ledighet eller vad du nu gillar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *