Kunta Kinte & Co

rotter

Skådespelaren LeVar Burton som Kunta Kinte

Någon som minns den fantastiska TV-serien Rötter från 1977? Serien med originaltiteln Roots (baseras på boken med samma namn) visades i Sverige första gången 1980. Historien bygger på författaren Alex Haleys släktforskning och kretsar kring det amerikanska slaveriet. Man får inledningsvis följa Haleys anfader Kunta Kinte, som fördes bort från Gambia år 1767, och därefter framåt i släktleden. LeVar Burton (mest känd från Star Trek: The next generation) har som Kunta Kinte en av huvudrollerna; i en mindre roll agerar välkände (ökände?) O.J.Simpson.

Vi började prata om Rötter på landet föregående helg och det visade sig att Tommie inte har sett den. Bara en sak att göra således: en blixtvisit på www.ginza.se och saken var klar. Om ett par dagar dyker 8 avsnitt av Rötter upp i brevlådan precis lagom till eventuellt semesterregn 🙂 Förra gången jag såg serien var jag blott 10 år gammal och jag ser verkligen fram emot att se den igen. Gissar att jag kommer att ha ännu större utbyte av såväl innehåll som skådespelarprestationer denna gång.

Om någon vill låna när vi har tittat klart är det bara att pipa till. Erbjudandet gäller, av praktiska skäl, endast för 08:or 😉

3 svar på ”Kunta Kinte & Co

  1. Mats >> Du har rätt… Såklart att jag skickar ner den till dig/er också om ni vill se den 🙂 Kram Kram

  2. Aficionadon >> Nä jäklar, jag skrev ju inget efter att jag hade tittat. Jodå, vi tittade på hela serien under två kvällar/nätter och den är grymt välgjord. Alla (?) vet väl ungefär vad slaveriet innebar, men serien Rötter gör tittaren väldigt medveten om saker som man kanske inte tänker på. Jag tänker då ex.vis på alla de oerhört smärtsamma uppbrott som blev då familjer splittrades genom att makan/maken eller något barn såldes till en annan slavägare. Usch, det måste ha varit fruktansvärt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *