Aj, aj, aj

humla

I dag när jag skulle sätta på mig trädgårdshandskarna smärtade det till ordentligt i ett finger. Först trodde jag att det var en geting som gömt sig i högerhandsken, men så var det inte. Nix, det var en pytteliten humla som var boven i dramat 🙁 Det stack, sved och brände något fruktansvärt i fingerskrället = aj, aj, aj…

Humlor (bombus) tillhör familjen honungsbin och humlor och överfamiljen bin. I sverige finns 39 olika arter om man inkluderar de nio arterna av snylthumlor. Dessa  är vad de heter, dvs de saknar egna arbetare och snyltar i stället på andra humlor (fiffigt). En vanlig missuppfattning är att humlan “bränns” men saknar gadd; så är dock inte fallet. Humlan har en gadd, som kan användas flera gånger då den saknar hullingar. Giftet i gadden är dock mycket svagare än t ex getingens vilket gör att vi uppfattar ett stick som att det bränns. En humla ska vara rejält uppretad för att stickas och det händer dessbättre inte så ofta.

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av admin. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”Aj, aj, aj

  1. Äntligen hittade jag det omtalade humleinlägget, efter veckor av letande 🙂 Men nu vet jag iaf hur det ligger till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.