Aj, aj, aj

humla

I dag när jag skulle sätta på mig trädgårdshandskarna smärtade det till ordentligt i ett finger. Först trodde jag att det var en geting som gömt sig i högerhandsken, men så var det inte. Nix, det var en pytteliten humla som var boven i dramat 🙁 Det stack, sved och brände något fruktansvärt i fingerskrället = aj, aj, aj…

Humlor (bombus) tillhör familjen honungsbin och humlor och överfamiljen bin. I sverige finns 39 olika arter om man inkluderar de nio arterna av snylthumlor. Dessa  är vad de heter, dvs de saknar egna arbetare och snyltar i stället på andra humlor (fiffigt). En vanlig missuppfattning är att humlan “bränns” men saknar gadd; så är dock inte fallet. Humlan har en gadd, som kan användas flera gånger då den saknar hullingar. Giftet i gadden är dock mycket svagare än t ex getingens vilket gör att vi uppfattar ett stick som att det bränns. En humla ska vara rejält uppretad för att stickas och det händer dessbättre inte så ofta.

2 svar på ”Aj, aj, aj

  1. Äntligen hittade jag det omtalade humleinlägget, efter veckor av letande 🙂 Men nu vet jag iaf hur det ligger till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *