Idrottstrassel

Semenya

Caster Semenya

I Berlin pågår Friidrotts-VM  pågår för fullt och de svenska framgångarna uteblir som väntat. I stället har fokus hamnat på sydafrikanskan Caster Semenya, som i går tog guldet i damernas final över 800 m. Tråkigt nog är det inte Semenyas idrottsliga prestationer som leder till heta diskussioner utan hennes kön. Människor världen över tror att Semenya är född som man och även IAAF (International Association of Athletics Federations) utreder nu om hon ska betraktas som man eller kvinna. Jag väljer att skriva “hon”, eftersom jag förutsätter att Caster Semenya faktiskt är kvinna (precis som hon säger). Hon skulle ju inte vara den första kvinnan med maskulina drag/maskulin röst etc; ej heller den första att bli misstrodd. Visst är det mycket möjligt att det sedermera visar sig att Semenya var pojke från födseln, men låt oss vänta med att döma henne till dess att det är fastställt i så fall. Stackars flicka (om vi förutsätter att hon är en sådan), 18 år och ifrågasatt av en hel idrottsvärld. Fruktansvärt orättvist och smutsigt om anklagelserna saknar grund – fruktansvärt osportsligt och trist om de visar sig vara riktiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *