Svinrelaterat

Griskultingar

Tamsvinet (Sus scrofa) blev, redan ca 9.000 år f.kr, ett av människans första tamdjur. De flesta djuren används inom köttproduktion, men ex.vis i Frankrike används grisar till att söka efter tryffelsvampar och i många länder hålls minigrisar som sällskapsdjur. De flesta svinen föds upp inom Europa och Kina; i Sverige hölls så kallade ollonsvin fritt i skogarna ändra fram till mitten av 1800-talet. Inom flera kulturer anses svinet vara ett orent djur, medan det i andra kulturer (t.ex den germanska) snarare har motsatt status. I Sverige har svinet en relativt hög status, men trots detta används ordet svin alltför ofta som skällsord. Knappast rättvist mot de skära små liven…

På grund av svininfluensan (vars egentliga namn är A(H1N1) ) har ordet svin i dessa dagar fått än mer negativ klang. I vissa grupper råder närmast hysteri kring vad som egentligen är en helt “vanlig” influensa. Mellan 1.000 och 2.000 svenskar dör av årliga influensaepidemier, men detta uppmärksammas föga. Dödligheten i den nya influensan förväntas bli avsevärt lägre (ca 50%), men ändå känner sig många mer hotade. Kanske för att den nya influensan har skördat tämligen unga och tidigare friska offer? Förmodligen är det så enkelt. Jag vet i alla fall några som kommer att tjäna grova pengar på människors rädsla, nämligen massmedierna och läkemedelsföretagen. Det sistnämnda känns inte helt okej 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *