Veckans Söting

Ekorre2

Ekorren (Sciurus vulgaris) är en trädlevande gnagare med härligt yvig svans. Under den varma årstiden är ekorren rödbrun på ovansidan, men ju kallare det blir desto gråare blir den. En ekorre är, exklusive svans, mellan 24 och 30 cm lång och väger 200-450 gram. Den yviga svansen tros vara ett hjälpmedel för att hålla balansen då djuret hoppar mellan grenar, men bidrar även till att hålla värmen då det är dags för vila. Ekorren är utrustad med långa, vassa och krökta klor – mycket väl lämpade för trädklättring – och är som mest aktiv under morgonen och sent på kvällen. Den kan simma, om än långsamt, och lever ensam (för att slippa dela mat med andra…).

Ekorrens huvudsakliga föda kommer från växtriket, men den äter också gladeligen bladlöss och fågelägg. Överbliven mat kan grävas ner eller sparas i håligheter i träden, men det är inte alltid ekorren kommer ihåg var han/hon gömt maten 🙁 Något revirtänkande existerar inte, utan flera ekorrar kan söka efter mat inom samma område. Vi som har glädjen och möjligheten att se ekorrar i naturen bor i Europa eller norra Asien. Jag älskar ekorrar; skulle gärna ha ett par hemma 😉

/ Storkelina – informatören

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av admin. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *