Veckans Söting

Kattunge

Katten (Felis silvestris catus), eller tamkatten, är ett smygjagande rovdjur. Den anses ha uppstått ur den så kallade falbkatten; ett relativt lättämjt kattdjur och en underart till den nordafrikanska vildkatten. Falbkatten har förmodligen levt i människans närhet sedan mellan 9.000 och 15.000 år och finns fortfarande i vild form i bland annat Israel och Egypten. Egypten tillhör de länder som var först med att tämja vildkatter för att ha dem som husdjur och skydd mot skadedjur.

Katten kommunicerar på en mängd olika sätt, ex.vis genom att jama, spinna, med sin svansföring, feromoner (doftämnen som utsöndras via körtlar på kattens huvud) och öronställning. En katt har ca sex gånger bättre syn än en människa, men är blind i totalt  mörker. Den kan uppnå en hastighet av ca 50 km/timmen (endast korta sträckor) och kan från stillasittande göra ett vertikalt hopp på upp till 2 meter (Emma Green måste vara grön av avund…).

Det finns flera internationella kattförbund och man är inte alldeles överens om hur många underarter/raser som ska inrymmas i begreppet “tamkatt”. Något förbund listar 62 olika raser och varianter; ett annat förbund har bara 37 raser på sin lista. Min personliga favorit är i alla fall bondkatten (även blandraskatt eller huskatt), som inte är någon egentlig ras utan den officiella benämningen på katter utan stamtavla. Söta är de hursomhelst 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *