Veckans Söting

Kanin

DETTA INLÄGG TILLÄGNAS MIN VÄN JONAS 😉

Kaniner tillhör familjen Leporidae och är en beteckning på olika släkten och arter i familjen harar. Kaninen är i huvudsak växtätare, men ute i det fria kan även en och annan insekt slinka ner. Vilda kaniner är nattaktiva och lever tillsammans i kolonier; deras bon består av hålrum i marken. När kaniner får ungar får dessa ett eget hålrum som inreds med gräs, löv och päls från mamman (för att ungarna ska vänja sig vid hennes lukt).

Tamkaninen (Oryctolagus cuniculus) härstammar från vilda kaniner i Europa och norra Afrika. Som sällskapsdjur är kaniner omåttligt populära och vissa kaninägare ägnar sig även åt utställningar och hopptävlingar. En tamkanin blir vanligen 6-8 år, men det finns exemplar som blivit så mycket som 15 år gamla. Tamkaniner förekommer även som köttdjur inom livsmedelsproduktionen…

Min första egna kanin var en vackert grå dvärgkanin vid namn Fantomen. Hans bästa kompis var också kille och hette Pip; för övrigt inte så vanligt att kaninkillar gillar varandra. Fantomen levde mellan 1978-1984, då jag tyvärr fick avliva honom efter en lång kamp (uppbackad av “min” underbara veterinär Eva Hertil) mot böldsjukdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *