Moder Jord

Jorden

I delar av Afrika är torkan värre än någonsin och över hela världen minskar bestånden av ex.vis fisk och sjöfågel. Vad det beror på? Dessvärre verkar det som att vi människor är boven i dramat. Klimatförändringarna, vilka får antas ha sin grund i industriländernas utsläpp av växthusgaser, gör att såväl människor som djur får sätta liven till. Människor dör av svält (och kanske sjukdomar?); djuren dör av bristsjukdomar etc 🙁

Jag ska erkänna att jag tillhör dem som mer eller mindre har stört mig på miljöaktivister – har mest tyckt att de tett sig “hysteriska”. Och nej, jag är tyvärr inte särskilt miljömedveten. Efter att ha läst några artiklar i dagens nummer av DN stannade jag dock upp och tänkte till en stund; jag blev alldeles mörkrädd.

Lösningen? Jag kan naturligtvis ändra på mitt eget sätt att leva och bli avsevärt mer miljöorienterad, men de riktigt stora problemen måste ändå lösas på global nivå. Det pågår redan ett internationellt samarbete i klimatfrågorna, men den stora fråge- ställningen måste ändå vara: är vi bortskämda och moderna människor beredda att offra vad som krävs? Sanningen är förstås att vi inte både kan fortsätta att upprätthålla nuvarande levnadsnivå och komma till rätta med miljöproblemen. Håller just nu på att rannsaka mig själv och fundera ut hur jag själv resonerar = lite läskigt… Hur tänker du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *