Hygien & hälsa

Bakterier

Bakterier i mikroskop

Överdriven renlighet kan skada hälsan; en drös bakterier gör oss faktiskt bara gott. Detta har forskare vid University of California i San Diego kommit fram till i en ny forskningsstudie. Bakterier (ex.vis stafylokocker), som lever på huden, kan bidra till att motverka eksem och utslag samt hjälpa till att läka sår och blåmärken: “De här mikroorganismerna är faktiskt bra för oss” säger forskaren Richard Gallo till tidningen Daily Mail.

Det ska sägas att ovanstående är föga förvånande – att överdriven renlighet kan bidra till såväl astma och allergier som andra hälsobrister vet man sedan gammalt. Hur vi väljer att väga fördelarna med “lite skit” mot nackdelarna (såsom att känna sig ofräsch, lukta illa etc) varierar emellertid. De allra flesta av oss väljer förmodligen, helt oavsett eventuella risker, fräschör framför fördelarna med diverse välgörande bakterier. Vi människor är antagligen rätt korkade, men just i det här fallet är jag tacksam för det. Det är helt klart trevligare med rena människor än motsatsen… Dessutom ser bakterier i närbild så ruskigt ilskna och otäcka ut 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *