Första advent

Första advent

I dag är det första advent och i de allra flesta svenska hem har det satts fram ljustakar och hängts stjärnor i fönstren. Första advent är sedan länge den första dagen i kyrkoåret, men seden att tända första ljuset i adventsljustaken är relativt ny i Sverige; inte förrän på 1930-talet blev ljusstaken med fyra ljus vanlig i våra hem.

För den som missade eller har glömt skolundervisningen kan jag påminna om att ordet advent kommer av latinets adventus, som betyder ankomst. Inom kristendomen har man valt att tolka det som Herrens ankomst och det är således den vi, de närmaste söndagarna, firar minnet av vänta in. Så tänd ett ljus och fira på – du lär inte vara ensam om det 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *