Katalonien visar vägen

Tjur

Katalonien, en autonom region (område med inre självstyre) i nordöstra Spanien, har nu infört förbud mot den traditionsrika tjurfäktningen. Det var, enligt min mening, inte en dag för tidigt och det är bara att hoppas att denna positiva trend sprider sig även till tjurfäktningens starkaste fästen i Andalusien och Madrid.

Redan 1909 demonstrerade man i Barcelona mot det barbariska folknöje, som världen över har kallats “sport”. Och nu, över hundra år senare, har man alltså kommit till skott: “Att förbjuda tjurarna i Katalonien är som att skriva en dödsattest för en sedan länge död kropp” säger tjurfäktningsjournalisten Juan Ilian.

Enligt färska opinionsmätningar är hela 76% av det spanska folket emot tjurfäktningen, men ändå sitter det långt inne med ett totalförbud Spanien. Tjurfäktning var länge lika självklart som tapas och får väl sägas ha varit en stor del av den spanska kulturen. Dessbättre tycks den yngre generationen inte vara intresserade av att föra traditionen vidare, vilket torde leda till att företeelsen med tjurplågeri så småningom självdör. I bästa fall sker detsamma även i övriga regioner där det förekommer såsom i södra Frankrike och ett antal latinamerikanska länder. Tjurfäktning är, oavsett kultur och traditioner, djurplågeri. Ingen europé skulle väl acceptera kannibalism bland människor bara för att det är “tradition” för några någonstans i världen?! Nix, och vi ska naturligtvis inte acceptera tjurfäktning eller annat rent djurplågeri heller. Vi lever år 2010 och borde kunna stilla vår nöjeslystnad på andra sätt!

Källa: www.aftonbladet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *