Debatten fortsätter…

Nikab

Jag har tidigare skrivit om den muslimska klädedräkten burka (även burqa) och kan inte låta bli att köra en vända till. Detta med anledning av Frankrikes lagförslag om att förbjuda burkan på allmänna platser och Fredrik Reinfeldt, som enligt Aftonbladet har uttalat att han inte tycker att man ska “röra sig ute i öppna Sverige på det sättet” (iklädd burka). “Vi vill inte ha fler burkor i Sverige. Jag tycker inte att man i ett frihetligt land som Sverige ska behöva dölja sitt ansikte på det sättet” sade Reinfeldt vidare. Behöva dölja sitt ansikte? Att det finns massor av djupt troende kvinnor som vill bära burka tycks såväl Reinfeldt som många andra glömma. Att förbjuda någon  enda människa att bära de kläder han/hon vill är enligt min mening fullständigt förkastligt i varje sann demokrati.

Demokrati, åsiktsfrihet, tryckfrihet och andra fina ord som vi vanemässigt slänger oss med (och är stolta över) bör gälla alla, dvs även minoritetsgrupper (såväl etniska som andra). Att kämpa för att de kvinnor som tvingas bära burka ska slippa detta är en helt annan sak, som jag utan vidare ställer mig bakom. Jag tror dock att alla svenska burkamotståndare bör rannsaka sig själva och fundera över vad det är de stör sig på. Är det de “stackars förtryckta” muslimska kvinnorna man värnar om, eller är man bara generellt emot det som inte hör hemma i vår svenska kultur?

/ Storkelina – tänkaren

2 svar på ”Debatten fortsätter…

  1. Tycker du att det är OK med burka o.dyl. även i skolan & arbetslivet?

    Själv skulle jag nog tveka att kliva på en buss där chauffören bär dylik anordning!

  2. Gunilla >> Åh vilken svår fråga du ställer! När det gäller skolan tycker jag att det ska vara tillåtet, men man måste också kunna säkerställa att det är rätt elev som är på plats. HUR vet jag inte… När det gäller arbetslivet tycker jag att arbetsgivarna i vissa fall (ex.vis när det gäller piloter, buss- och taxichaufförer) ska kunna kräva “avhållsamhet” från burka = ingen burka. I andra fall där det inte spelar någon roll hur man ser ut, dvs där det är ok med kortkorta kjolar, trasiga jeans o dylikt tycker jag att även att burka borde vara ok. Typ… Och nej, jag skulle inte heller hoppa på en buss (eller kliva in i en taxi…) om jag inte kunde se chauffören.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *