Alla är inte bra, alla är inte dåliga

Katitzi2

Under ett antal år läste många föräldrar böckerna om Katitzi för sina barn och TV-serien visades i skolorna. Jag vet inte hur det är i dag, men med tanke på att romerna (i vardagstal ofta kallade zigenare) är Europas mest diskriminerade, etniska minoritetsgrupp kanske lilla Katitzi borde få större utrymme i våra barns fostran?! Att människor tycker illa om personer som faktiskt beter sig illa är fullt naturligt, men att många av oss drar hela folkgrupper över samma kam är tämligen skrämmande. Om “folkgrupperna” sedan utgörs av etniska minoriteter, ett visst fotbolls/hockeylags supportrar eller homosexuella är egalt – det viktiga är att vi slutar (eller åtminstone undviker) att generalisera.

När det gäller romerna så blir de diskriminerade i en mängd sammanhang, ex.vis vad gäller sjukvård, boende och arbete. Varför? En förklaring kan vara att romernas livsstil i mångt och mycket skiljer sig från vår egen; en annan kan vara att det helt enkelt alltid har varit så. Att romerna ofta utmärker sig genom sina kläder, och att man därför lättare lägger märke till när en rom gör något ofördelaktigt, är säkert ytterligare en bidragande faktor. Verkligheten är dock att det finns massor av romer med både arbete, utbildning och alldeles “vanliga” kläder (om nu det är viktigt…);  människor som vill och försöker leva sina liv på samma villkor som vi andra. Trots det är det ofta en omöjlighet att köpa sig ex.vis ett bostadsrättsradhus om man är rom – inte för att man har betalnings- anmärkningar eller saknar inkomst/ordnade förhållanden utan just för att man är rom. Förkastligt 🙁

Även om många svenskar, däribland min mamma Cissi, har arbetat hårt för att öka romernas status i samhället har vi en lång väg att gå. Förra året var Sverige t.ex. det EU-land som utvisade flest romer till Kosovo; ett Kosovo där romerna hänvisas till boende i blyförgiftade läger (i hembyggda ruckel av brädlappar och plåt)… Kanske gör vi så för att romer i alla tider har fördrivits och förvisats till läger, kanske gör vi så för att ingen vill sticka ut hakan och tala för romernas sak. Oavsett skälen tycker jag att det är dags för en förändring: romer ska inte behandlas sämre för att de råkar var just  det – romer.

/ Storkelina – i rättvisans namn

P.S. Om någon tycker att jag emellanåt kommer med pekpinnar så vill jag betona att jag alltid börjar med att rikta dem mot mig själv. D.S.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *