Om kamphundar

Teo

Är bostonterriern Teo en farlig kamphund?

Enligt en nätundersökning genomförd av Aftonbladet önskar ca 90% av den svenska befolkningen ett förbud mot kamphundar; Sveriges största bostadsbolag, Svenska Bostäder, har redan infört ett stopp mot kamphundar bland sina hyresgäster. Vilka hundraser är det då man talar om? Ja, den frågan har inget enkelt svar… Svenska Bostäder har valt att inte precisera raser, utan utgår från en definition i djur- skyddsförordningen medan andra menar att man ska gå efter vilka raser som historiskt sett kan definieras som kamphundsraser (ex.vis bostonterriern 🙁 ).

Vad som kommer att hända i Sverige återstår att se, men i Norge har man redan förbjudit ett antal raser att vistas i landet. I Danmark har man inte varit lika tuffa, men på vissa platser har man ändå infört restriktioner. Dansk Camping Union, DCU, har till exempel meddelat att varken kamp- eller muskelhundar är välkomna på deras campingplatser. Och tvärtemot Norge så anser danskarna att “min” kära ras bostonterriern, som förmodligen inte gjort en fluga förnär de senaste 100 åren, är en kamphund…

Efter ett antal bitolyckor/tillbud de senaste åren tycker jag att det är fullt förståeligt att frågan om hundar och hundhållning debatteras. Sedan tycker jag, som känner flera alldeles underbara “kamphundar” av raserna amerikansk staffordshire terrier och pitbullterrier, förstås att det är tråkigt att man fokuserar så mycket på ras. Som så ofta annars är det ju egentligen människorna, dvs uppfödarna (som ibland säljer till fel sorts personer) och ägarna det är fel på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *