Gamla Godingar IV

John Wayne

Dagens gamla goding blir en människa, nämligen den amerikanske skådespelaren och regissören John Wayne. Finns det någon som inte har sett en enda film med denne forne westernhjälte?! Jo, förmodligen finns det en eller annan ung människa som inte har gjort det och det är bara att beklaga i så fall.

John Wayne, född Marion Robert Morrison, började sin dagar i delstaten Iowa den 26 maj 1907. Han inledde sin karriär med stumfilmer redan under 1920-talet och var mellan 40-talet och 70-talet en av USA:s främsta filmstjärnor – då i talfilmer. Det var för sina western- och krigsfilmer Wayne blev mest känd, men han hade också roller inom helt andra genrer såsom ex.vis romantiska komedier och biografier. Wayne utstrålade en synnerligen kärv och individualistisk manlighet och var de facto min första kärlek, om än en platonisk sådan. Kanske var det för att han till sitt sätt i någon mån påminde om min pappa? Det sägs ju att töser söker män som påminner om deras fäder, och jag började tydligen tidigt = 5-årsåldern 😉

Efter en lång och lyckosam filmkarriär slutade John Wayne sina dagar i Kalifornien den 11 juni 1979. Detta efter att redan 5 år tidigare ha fått dignosen lungcancer och mirakulöst överlevt; det var i stället magcancer som till slut blev för mycket för “The Duke”… Wayne, som efter sin död närmast har uppnått ikonstatus i USA, ligger begravd i Corona del Mar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *