Fiskvetenskap

Abborre

Smutsig abborre fotograferad av Alfred på Fiskeriverket

Många, inte minst på jobbet, är de som hört mig diskutera och ifrågasätta fiskarnas eventuella skötsel av hygienen. Kan inte precis påstå att mina funderingar har skapat något brinnande intresse från omgivningen – åtminstone inte förrän helt nyligen. På-landet-grannen Camilla tog snabbt saken i egna händer och tillskrev Fiskeriverket med följande frågeställning: “Jag har en fråga som jag och mina vänner haft en omfattande diskussion om, vi är lite oense om hur fiskar tvättar sig. Så jag skulle helt enkelt vilja veta detta. Tvättar de sig överhuvud taget?”.

Ovannämnda och helt underbara initiativ av Camilla renderade i följande engagerade svar från Alfred på nämnd myndighet: “Hej, Svår fråga. Så vitt jag vet så tvättar sig inte fiskar, åtminstone inte bokstavligen – de är ju redan i vattnet så den liknelsen känns faktiskt konstig även om jag förstår att den är tilltalande som en slags språklig paradox. Däremot kan fiskar vara smutsiga, dvs påslammade av sediment och dylikt. På den bifogade bilden finns en abborre cirka 500 gram, det syns inte riktigt men den var kraftigt täckt av sediment (när jag stötte på den liggande på botten) som den sen ruskade av sig i samband med att den simmade iväg.

Ett välkänt fenomen hos marina fiskar är ju annars de så kallade putsarfiskarna som ju har en slags fiskarnas svar på tvättinrättning. De rengör andra fiskar i och med att de äter upp parasiter som sitter på huden. Ett annat fenomen hos sjuka fiskar är att de ibland kan söka upp grundare platser för att bli kvitt svamp och parasiter. Jag vet inte riktigt om man rett ut anledningarna till detta fullt ut men personligen tror jag det handlar om att en kombination av att högre temperaturer och UV-ljus kan påskynda fiskens läkningsprocess. Dessa exempel är ju inte direkt att fisken tvättar sig men det är nog det närmaste jag kan komma på”.
 
Japp, där satt den och nu vet vi (i den mån det finns något att veta vill säga..) 🙂 Tack Alfred & Camilla!
 
/ Storkelina – numera en upplyst filosof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *