Fågeltankar

Flyttfåglar

Kollegan Stuart funderade nyligen över hur det ligger till med fåglar och deras kondition – har fåglar per automatik tillräcklig ork för att klara en flygning till Afrika? Även undertecknad, som är en nyfiken en, började naturligtvis att grunna över frågeställningen dristar mig nu till att komma med ett svar. Observera dock: jag har inte kontaktat Sveriges Ornitologiska Förening ännu och det kan således hända att nedanstående revideras så småningom.

Alla vilda, friska fåglar har sannolikt den kondition som deras leverne kräver = flyttfåglar torde klara långa flygningar med sedvanlig flygträning som grund. Anorektiska fåglar som lider av träningsnarkomani existerar förmodligen lika lite som överviktiga och lata diton – naturen är nämligen rätt finurlig så länge inte människan (Homo sapiens) är inblandad. Att det finns “friska” fåglar som saknar förmåga och ork till att flyga beror bara på att okunniga individer (av vår egen art) har placerat dem i burar med bristfälliga möjligheter till riktig motion…

/ Storkelina – en övervintrande pippi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *