Myror i huvudet…

Myrstack

Före detta grannen Dick  funderade nyligen över hur mycket vatten det kan finnas i en myrstack, och även om jag aldrig tidigare har reflekterat över frågan så började jag förstås undra. Nu har jag läst på en hel del om stackmyrornas hem och kan konstatera att hela uppbyggnaden tycks gå ut just på att hålla stacken torr, det vill säga att hålla vattnet borta. Sorry Dick, men om du är badsugen får du nog söka dig någon annanstans än till myrornas hem – några oceaner verkar inte stå att finna i myrstackarna 🙁

Precis som Dick så trodde nog även jag att stackarna binds samman av naturens vanligaste vätska, nämligen vatten. Så är dock inte fallet. I stället är det, utöver barr och små pinnar, barrträdskåda som “klistrar” i hop det hela. Att alldeles undvika väta från regn och snö i stackarna är naturligtvis omöjligt, men det löser myrorna genom att öppna små ventilationshål som reglerar såväl temperatur som fuktnivå. Ju äldre och större en stack är, desto svårare blir det att upprätthålla en torr miljö och det krävs än mer jobb för att samla barrträdskåda till stacken…

Värt att veta om den röda skogsmyran (även kallad stackmyra):

  • En drottnings längd ligger på mellan 9 och 11 mm medan en arbetsmyras kropps- längd varierar mellan 4,5 och 9 mm.
  • Den kan bitas med hjälp av sina kraftiga käkar och har man otur så sprutar den dessutom myrsyra (från bakkroppen!) i såret.
  • Den finns i stora delar av Europa och österut bort till Sibirien.
  • Det kan finnas flera drottningar i samma bo.
  • När en drottning inte accepteras av sin hemstack eller annan stack med artfränder kan hon ta över ett slavmyrebo genom att döda dess drottning.
  • En honmyra kan i bland bli så gammal som 15 år.

/ Storkelina – småkrypsforskaren

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av admin. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.