Hjärtegott

Färskpressad apelsinjuice – så underskattat, så enkelt & så gott 😛

Då och då blir man påmind om att livet inte är oändligt och att god hälsa inte är någon självklarhet. De senaste dagarna har jag funderat en hel del kring detta, och då främst på den ohälsa som är livsstilsrelaterad (de genetiska faktorerna är det ändå inte mycket att göra åt…). Följaktligen har jag sökt efter information, och inte vilken information som helst. Nä, gammal naturvetare som jag är så skulle det naturligtvis vara forskningsbaserade fakta. Jag fann vad jag letade efter, och en del av det återges nedan.

“Medelhavskosten skyddar hjärtat “, ja så lyder en rubrik i Läkartidningens nätupplaga. I en noggrant genomförd systematisk analys har man undersökt sambandet mellan kostvanor och risken för hjärt- och kärlsjukdom, och det är bevisligen medelhavskosten som ger bäst skydd mot så kallad kardiovaskulär problematik. Enligt en amerikansk studie publicerad i Archives of Neurology minskar medelhavskost även risken för alzheimer och lindrig kognitiv störning.

Vad menar man då när man pratar om medelhavskost? Jo, kosten ska vara baserad på olivolja, frukt, grönsaker, fisk, nötter och fullkorn. Enligt dietguiden.com ska även kalkon, kyckling, baljväxter, magra mejeriprodukter och rödvin (½ glas/dag för kvinnor, 1 glas/dag för män) ingå och ha gynnsam effekt på hälsan. Det där med dagligt intag av rödvin vågar jag mig inte på, men gissa om jag har shoppat upp mig på ett lager kyckling, nötter, fullkornsprodukter, frukt, bär osv. Mums, vad gott det ska bli!

/ Storkelina – den hälsoorienterade 

P.S. Har hört att motion ska vara rätt bra också 😉 D.S.

 

Källor:

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=12118

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=11631

http://www.dietguiden.com/medelhavskost.php

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *