Miljösmart, II

Inleder inlägget med att beskriva en verklighet som är allt annat än miljösmart utan tvärtom: Rent hälsovådlig. I en studie utförd på Göteborgs Universitet har man testat ett antal plastprodukter med resultatet att en tredjedel (ca 33 procent) släppte i från sig giftiga ämnen. Bland de produkter som är avsedda för barn var antalet testade objekt som avgav giftiga ämnen ännu större, det vill säga 5 av 13 = ca 38 procent. Mest gifter avger mjuka och halvmjuka produkter som tillverkats av mjukgjord PVC eller polyuretan, epoxiprodukter samt textilier gjorda av plastfibrer.

Vad göra? Ja, det mest naturliga är väl att a) i mesta möjliga mån undvika plast samt b) skaffa sig bättre insikt i vad de produkter man köper egentligen innehåller. Som småbarnsförälder skulle jag helt klart uppmuntra barnen till att leka med allt vad naturen har att erbjuda. Det funkade för mig (och miljontals andra!), och jag tror faktiskt inte att barn av i dag är skapta på ett annorlunda sätt än vad man har varit i alla tider. När jag var liten så blev bark till barkbåtar, kottar blev till handgranater eller persiljejärpar (!), pinnar blev vapen, slevar osv, sand blev till slott och andra byggnader, stenar blev till gubbar, möbler osv osv. Mycket miljövänligt! Slutligen: Att använda tygkassar när man handlar är också enkelt gjort (de miljövänliga platpåsarna har ju hittills varit av undermålig kvalitet… 🙁 ).

Detta får bli allt för denna gång, men jag hoppas förstås att jag har sått ett frö av eftertanke hos någon i alla fall 🙂

/ Storkelina

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av admin. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.