Dagens djupdykning

Se hela bilden

Att älgen är en mycket god simmare visste jag sedan länge, men i dag var det en tjej på jobbet som nämnde att skogens konung även gillar att dyka. Jag har ätit älg, jag har klappat älg, jag har sett simmande älg, jag har diktat om älg men jag har aldrig stött på nå’n undervattensälg = sanningshalten i nämnt påstående måste kollas upp.

Via sökmotorn Google halkade jag in på tidsskriften Illustrerad Vetenskaps websida http://illvet.se/  där jag bland annat fann nedanstående information:

Älgen dras till vatten då den är synnerligen förtjust i just vattenväxter. Vissa växter når den genom att vada ut och rätt och slätt stoppa huvudet under vattenytan, men då det grunt växande beståndet inte räcker till simmar den ut på djupare vatten. För att få tag på en munfull växter kan älgen dyka ända ned till tre-fyra meters djup, och den kan sedan stanna under vattnet i två-tre minuter. Simmande/dykande älgar misstas emellanåt för att vara sjöodjur… Jag som alltid har trott att det varit min kärestas ludna kropp (sorry Tommie!) jag har känt under vattnet 😉

Summan av kardemumman: Min kollega visade sig vara en påläst och utomordentligt ärlig tös 🙂

/ Storkelina – den nyfikna

 

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av admin. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.