Grillmiddag & sjötitt

Lördagen bjöd på härligt väder, och vad passade då bättre än att köra årets grilldebut?! Jag & Tommie packade således en liten korg med kött (finbiffar från Köttboden i Östervåla), grönsaker i marinad, en pava vin & några öl och begav oss mot Rävsvad. Kött och grönsaker grillades och åts sedermera tillsammans med Ciccis underbara potatisgratäng och Mats finfina sås à la Per Morberg 😛 Utöver undertecknad, Tommie och värdparet så fanns även barnen Edwin, Emil & Wilma samt Camilla & Dick (nä, de sistnämnda är faktiskt inte barn 😉 ) på plats och förgyllde tillvaron. Avslutningsvis så blidde det även lite fotboll, en massa pladder och en eller annan Rom och Cola = en mycket trevlig kväll.

I dag inledde jag med lite trädgårdsbestyr, det vill säga nya buskrosen planterades, rabatter rensades osv. Tommie? Han ägnade sig åt en helt annan typ av “utomhus- aktiviteter” och jag kan därmed bekräfta att det går alldeles utmärkt att spela nätpoker sittandes/liggandes i en solstol 🙂

Under eftermiddagen blev det mat i Våla med Christian & Jejje följt av en tur till sjön Toften (se bilder nedan). Det sistnämnda var lite festligt, för förrförra sommaren var vi fyra stycken (nä, inga namn) som letade som galningar efter nämnd pöl med tillhörande badplats. Hur vi lyckades missa den får nog anses vara ett smärre under, för det var ingen liten sjö och det fanns dessutom en klarblå vägskylt som tydligt visade var man skulle svänga av. Så det kan bli…

 

Sjön Toften har en fin liten badplats, och vattnet verkar vara skapligt fräscht.

 

Vattenkvaliteten bedömdes med hjälp av näsa & ögon medan vattendjupet stämdes av med en "mätsticka".

 

Vatten ÄR vackert! Tyvärr blev jag dock lite osams med de stora vattenmassorna när pappa gick bort...

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av admin. Bokmärk permalänken.

3 svar på ”Grillmiddag & sjötitt

 1. Helt omöjligt att bygga ett litet fritidshus vid sjön Toften!

  Jag har mark vid en ö som det finns två fritidshus på, men på min sida av den tomten jag äger, finns det inga stugor alls och där får man absolut inte bygga. Det tycker jag är orättvist och synd att man inte får sätta upp tex en sommarstuga på ungefär 30 kvm. Det skulle jag vara mycket nöjd med!

  Den halva holme jag äger är den största ön som finns vid denna sjö. Tomten jag äger är på ca 13.000 kvm alltså 1.3 ha i storlek.Det är en rätt stor tomt, men kommunen tyckte att ön var alldeles för liten p g a att den är ungefär 57 m åt båda sidor, där det finns vatten runt om, eftersom det är en på en ö. Rakt ner så är ön på ca 120 m från strandlinjen till tomtgränsen där är det möjligt enligt lagen om 100 m. Problemet är att på sidorna är det 57 m på var sida bara. Det är där som strandskyddet kommer in och krånglar till allt. Kommunens motivation var för liten ö. Så där får jag ge upp!

  Jag har också mark på fastlandet vid samma sjö. Den andra tomten på fastlandet är ungefär13.000 kvm = 1.3 ha den också. På djupet är skogstomten ungefär 110 m från strandlinjen till tomtgränsen in mot skogen där gränsen är dragen.. På längden är tomten ungefär 120 m bred. Det finns några andra marker som jag inte äger, så någon strand på båda sidor finns inte inom räckhåll. Då skulle man kunna bygga en liten stuga utanför strandskyddet. Det finns två fritidshus på hela den sidan av sjön Jag pratade med kommunen: Deras motivation var att det var för några hus på den sidan av sjön. För att överhuvudtaget få bygga där. Så även där får man ge upp!

  Den tredje tomten jag också äger ligger det ett fritidshus mellan mina tomter d.v.s mellan den andra tomten och den tredje tomten. Den tredje tomten är inte så stor, den är ungefär 80 m djup och ca 80 m bred och ligger granne med fritidshuset som är byggd någon gång på 60-talet. Kommunens motivation var att det var för liten tomt och för få hus på denna sida om sjön. Så även där får jag ge upp. Jag börjar bli van att få ge upp allt vad mina tomter heter!

  Alla tre tomter är lantbrukstomter som tillhört en gård i Västersälja ca 5 km från Östervåla, dessa tomter blev avstyckade när gården såldes.av någon anledning så blev dessa tomter över. Som jag fick ärva av min fader som dog 1983. Det kan sägas att alla tomterna är lantbruksfastigheter och aldrig varit bebyggda någon gång.

  Jag har betalat dubbelt så mycket skatt för dessa tomter från 1983-2005. Det stod på fastighetsbeteckingen tomtmark. Jag trodde det var så mycket det kostade att äga skog. Ingen erfarenhet alltså. Jag har betalat för fritidshus som inte har funnits. Jag blev undrande nu på senare tid varför att det heter tomtmark när jag inte har några hus på någon av dessa marker. Så jag skrev ett brev till kommunen och undrade varför jag skulle betala så mycket i skatt för tomterna? När jag ändå inte får bygga där? Jag vågar inte tänka på hur många stugor jag har betalat för som inte finns.

  Efter ett antal månader fick jag ett brev från kommunen att jag inte skulle behöva betala så mycket i skatt.som jag har gjort under alla dessa år i onödan. Sedan ändrade kommunen dessa tomter till lantbruksenheter eller skogstomter och sedan dess har jag betalat hälften i skatt för tomterna-Det ända positiva med mina skogstomter är att jag får betala mindre i skatt för dem på senare tid.

  Jag har pratat med nästan alla på kommun där min mark finns. De säger nej fast jag äger marken så vad ska jag göra med den? Jag får inte ens avverka skog på min egen mark. Då är det strandskyddet som spökar igen. Jag har också pratat med skogsvårdsstyrelsen. De säger också nej. Slutligen har jag pratat med kommunekologen.Han som har hand om alla strandskyddsdispenser för denna kommun. Han sa: Det det är ingen idé att du söker du har för små chanser att få bygga här.

  Jag undrar nu om det finns någon annan att prata med om detta?. Eller är det kört för alltid med min mark?

  Jag är mycket tacksam för all hjälp jag kan få hoppas verkligen på svar?

  Hälsningar från Markägaren Bertil!!!!!

 2. Det var lustigt att att fler folk har varit vid sjön Toften. Jag är markägare på sjöns största ön Storboholmen. Jag är känd i hela Östervåla som Johansson på Storboholmen. Jag har verkligen gjort allt för att få bygga en liten sommarstuga på ön och har även mycket mark på fastlandet nära badet bredvid en stor stuga där man har fått gjort en väg från badet på sidan av stranden. Då gäller tydligen inget strandskydd men när jag ska bygga då gäller strandskyddet vad är det för rättvisa? Jag har försökt i massor av år få byggnadstillstånd men kommunen i Heby och Sala säger nej hela tiden. Säg till Våla borna att försöka påverka så att alla som vill ska kunna få bygga en sommarstuga vid sjön Toften, ja sjön är ju så mysig så man skulle vilja bo där över sommaren i alla fall men det får man inte för Heby-Sala bygg och miljö. Hälsar Bertil på Storboholmen.

 3. Nya strandskyddslagen har blivit restriktivare

  Den nya lagstiftningen och den nya praxisen som kom 2009. Har inneburit en skärpning för de flesta när det gäller byggande inom strandskydd. Förr beslutade kommunerna och endast överklagans ärenden gick vidare till länsstyrelsen och vidare uppåt. Men nu ska alla dispenser vidare till länsstyrelsen. Det betyder att kommunerna har blivit restriktiva i sina bedömningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.