Sveriges Nationaldag

svenska-flaggan

Redan på 1800-talet började vi fira den 6 juni som en nationell minnesdag (Gustav Vasas dag) – detta då Gustav Vasa kröntes till kung den 6 juni 1523, Kalmarunionen upphörde och Sverige åter blev en självständig stat. År 1916 började vi fira den 6 juni som Svenska Flaggans dag och i en förordning från 1983 bestämdes att dagen även skulle vara Sveriges Nationaldag. Inte förrän 2005 blev nationaldagen en nationell helgdag, detta på bekostnad av den kristna högtiden Annandag Pingst. Svenska folket gör fortfarande sitt bästa för att lära sig att göra sin (vår) nationaldag till en riktig folkfest. Hur de (vi) lyckas? Nja…

Viktigast av allt, åtminstone för mig, så var den 6 juni 1997 den dag jag & Tommie förlovade oss. Grattis till oss! sma-hjartan Trist att man får fira själv bara (Tommie är på svågern Daves svensexa, som faktiskt är viktigare).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *