Rötmånad

mjolk

Rötmånaden inleds någon av dagarna 22, 23 eller 24 juli och pågår, som namnet antyder, i en månad.  Historiskt sett inleddes rötmånaden den dag då stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden för första gången kunde iakttas i gryningen; i flera länder kallas motsvarigheten till vår rötmånad därför hunddagarna

Vad är det då som anses vara så speciellt med denna rötmånad? Jo, värmen och luftfuktigheten (som är vanlig den här tiden på året) skapar extra gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt. Detta i sin tur ökar risken för att vissa matvaror blir skämda, vilket kan göra dem rent hälsovådliga att förtära. Sanningen är emellertid att de väderleksförhållanden man pratar om lika gärna kan föreligga i juni och att den s.k. rötmånaden kan vara kall och torr = ingen ökad risk för skämd mat. Rötmånaden som en tidsbestämd företeelse får därmed betraktas som ren vidskeplighet – nu vet vi det 🙂

För övrigt kan jag nämna att det tog många år innan jag ens förstod att det skulle vara något speciellet med rötmånaden och att den infaller en viss tid. Jag trodde lääänge att Rötmånad endast var/är en filmtitel (premiär 1970) och blandade dessutom ihop den med filmen Repmånad från 1979. Rötmånad eller repmånad, ingen större skillnad tyckte jag – surt som surt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *