Ramadan

Ramadan

Ja, vi bor i Sverige och nej, jag är inte muslim. Då den muslimska fastemånaden Ramadan (arabiska: رمضان ) inleds i dag tycker jag ändå att det kan vara läge att kolla lite närmare vad den går ut på.

Ramadan, som är den nionde månaden i den arabiska kalendern, är en mycket viktig högtid för muslimerna. “Allmaktens”, “Kraftens”, “Ödets” eller “Härlighetens” natt anses ha infallit under det tjugosjunde dygnet i månaden. Det var då Allahs budskap, som framfördes genom ärkeängeln Jibril, började uppenbaras för profeten Muhammed. Denna uppenbarelse nedtecknades sedermera i islams heliga skrift, Koranen.

Under Ramadan är alla vuxna, friska och bofasta muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning och sex. Bland icke-muslimer har jag ofta hört att “det är väl ingenting, de får ju äta hur mycket det vill så fort det blir mörkt”. Jag ska erkänna att även jag har tänkt så, men sanningen är att det måste vara oerhört tufft att jobba (inte minst för de med fysiskt tunga arbeten), studera etc utan mat & dryck i magen. Förutom fastan förväntas muslimerna i möjligaste mån uppträda väl, vilket innebär ex.vis att visa speciellt hög aktning för sina familjer, ge allmosor till de fattiga, läsa samtliga kapitel i Koranen m.m. Efter att Ramadan pågått 29-30 dagar bryts den av eid al-fitr (fastebrytandets högtid). Vad som händer då har jag ingen aning om – ännu 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *