Veckans Söting

Bostonvalp2
Valp av rasen bostonterrier

Hunden (Canis lupus familiaris) är en domesticerad, det vill säga tam, underart till vargen. Hunden tämjdes tidigt av människan; de äldsta fynden anses vara ca 10.000 år och har hittats i grottor i USA. Forskare har även gjort genetiska och fossila fynd, vilka tyder på att hunden fanns i människans närhet redan för 100.000 år sedan.

Det finns ca 450 olika hundraser i världen och för flertalet av dessa fastställs, bevakas och uppdateras rasstandarder av den internationella hundorganisationen, FCI (Fédération Cynologique Internationale). Varje enskild hundras har av människan renodlats till en viss karaktär, oftast med tonvikt på utseendet. I många fall har aveln även inriktats på att hundarna ska vara lämpade för vissa specifika uppgifter ex.vis som jakthundar, skydds/vakthundar m.m.

Då hundar har ett biologiskt behov av ett högt proteinintag är alla vild- hundar köttätare. För våra tamhundar tillgodoses detta proteinbehov vanligtvis genom handelns hundfoder eller hemmagjord hundmat. Några tvingas dock leva på strikt vegetarisk kost p g a husses/mattes värderingar, men dessa veggo-hundar får för- hoppningsvis proteinersättning i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *