Alla helgons dag

Gravljus

Alla helgons dag är en kristen högtid och rörlig helgdag, vilken firas till minne av de döda på den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Seden att fira helgon och martyrer på specifika dagar infördes tidigt inom den kristna kyrkan, och inte långt senare började man även fira mindre betydande helgon och andra döda. I dagens Sverige är det just denna dag många människor som smyckar och tänder ljus vid sina anhörigas gravar, vilket gör våra kyrkogårdar till oerhört mäktiga och vackra platser denna dag/kväll.

Dagen före Alla helgons dag kallas Allhelgonaafton; i anglosaxiska länder motsvaras detta av Halloween. Barnupptåg av olika slag är tradition under Halloween och symboliserar att helgonen går igen som vålnader och spöken. Denna sed har, trots att den har föga att göra med Alla helgons dag,  sedan 1995 fått viss spridning även i Sverige. Att de goda Kristuslika helgonen, i enlighet med Halloween-seden, skulle spöka och skrämmas grundas på kommersiella intressen (i andra länder även folktro). Kopplingen till den kristna tanken på helgon är dock mycket långsökt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *