Finlands nationaldag

Finsk flagga

Detta inlägg tillägnas vännen & släktingen Nina 🙂

I dag firar grannlandet Finland sin nationaldag, tillika flaggdag och självständighets- dag. Dagen firas till minne av den 6 december 1917 då Finland förklarade sig själv- ständigt från Ryssland. På nationaldagen tar den finska presidenten varje år emot ett stort antal gäster i sitt residens; bland dessa även utländska gäster som under året anses ha gjort något betydelsefullt för Finland. Presidentens mottagning TV-sänds och har alltid höga tittarsiffror. I dag tänder också de flesta finländarna ljus i sina fönster till minne av dem som dog för Finlands frihet i vinterkriget (1939-40) och sedermera fortsättningskriget (1941-44).

Som kuriosa kan nämnas att min farfar Einar Wahlström fick medalj för sina insatser som läkare under vinterkriget och även om jag aldrig kände honom (avled 1945) så är jag stolt.

2 svar på ”Finlands nationaldag

  1. Hej!
    Jag är också barnbarn till Einar Wahlström och ramlade på din blogg när jag okynnesgooglade lite. Visst var det fint med medaljen, men farfar hade ju också en mörkare sida. Han var övertygad antisemit och var med och demonstrerade mot att judiska flyktingar skulle få asyl i Sverige på 1930-talet. Men visst är vår släkts historia spännande på många sätt!

  2. Malin >> Det var länge sedan… Tänk vad man kan lära sig av en “gammal” kusin via sin blogg; hade faktiskt aldrig hört talas om just den här mörka sidan hos farfar. Inget att vara stolt över direkt, men dessbättre tycks hans antisemitiska drag iallafall inte ha gått i arv. Hm, jag tror att jag mailar dig i stället 🙂 / (He)Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *