Myter & annat

 

Pilfink

I hela mitt liv har jag fått höra att “fåglar kan man inte bara mata då och då, det måste man göra hela vintern”. Detta för att fåglarna annars skulle förvänta sig mat (dvs sluta söka på egen hand) och därmed svälta till döds. Märkligt nog har jag aldrig ifrågasatt denna ofta förekommande myt, men en viss Erica fick mig nyligen att fundera. Har nu kollat upp saken med en av landets fågelexperter, och visst hade Erica rätt: även om fåglarna har små hjärnor så är de inte så dumma att de sätter sig/lägger sig ner och dör för att maten inte finns där den brukar. Nix, de flaxar tålmodigt vidare och letar på annat håll. Skönt, för nu kan jag med gott samvete mata de små liven när jag är på landet 🙂 Och det behövs nog denna kalla och snörika vinter…

Sambandet mellan Facebook och skilsmässor uppmärksammas nu i Storbritannien: “Min personal påtalade att många uppgav att de hittat saker på Facebook som en anledning till att skilja sig. Men jag blev förvånad när jag upptäckte att 20 procent av alla våra fall innehöll referenser till Facebook” säger advokaten Mark Keenan till Daily Mail. Själv är jag utan Facebook (trots övertalningsförsök…), lyckligt gift och firar 5-årig bröllopsdag på fredag – det säger väl allt?! 😉

Hetare med åren? Jodå, “femtastics” (kvinnor i 50-årsåldern) är de nya skönhets- idealen; detta enligt den brittiska tidningen The Telegraph. Naturligt vackra kvinnor (enligt uppgift utan botox och lyft) som Sharon Stone 51 år och Julianne Moore 49 år går i spetsen för femtastics och beundras av människor världen över. Visst låter det hela fantastiskt, men jag ställer mig ändå frågan: blir man plötsligt “het” vid 50 år fyllda även om man aldrig varit det innan? Jaså, nähä… 🙁

2 svar på ”Myter & annat

  1. Åh, ett ämne som jag fullständig ÄLSKAR! Småfåglar (och även större fåglar) är bland det bästa jag vet!!!

    Här kommer ett utdrag från SOF:s hemsida (SOF = Sveriges Ornitologiska Förening):

    “Skall du lyckas med fågelmatningen bör du starta tidigt. Då vänjer sig ”stamtruppen” vid att det finns mat hos dig. Vilka som ingår i stamtruppen varierar. I villaområden och andra stadsmiljöer handlar det ofta om gråsparvar och/eller pilfinkar, ute på landsbygden om mesar och ibland även pilfinkar. Det är fåglar som häckar i närheten och som stannar kvar i trakten året om. Att få dessa på sin sida är viktigt eftersom de lockar till sig mera tillfälliga besökare. Om en överflygande flock med t.ex. domherrar ser att det råder tät trafik till ett visst fågelbord, slår de sig gärna ner för att ta del av det som bjuds. Vill det sig väl, kan de stanna en längre tid i området och förstärka magneteffekten.
    Annars skall det noteras att det är omsättning vid ett fågelbord. De allra flesta fåglarna drar vidare efter en tid, medan de som stannar hela vintern är förhållandevis få. Det sägs ofta att man måste fortsätta mata vintern igenom om man en gång börjat. Så allvarligt är det inte. Fåglarna kan förvisso flyga och söker sig vidare om maten tryter.”

  2. Gunilla >> Vad bra, tack för infon 🙂 Och visst är fåglarna helt underbara varelser?! Vilken tur att du gillar stora fåglar också, för storken är ju inte så liten 😉 KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *