Gamla Godingar III

Drutten & Gena

Drutten och krokodilen, eller Drutten och Gena  om man så vill, var en dockserie som började sändas i svensk TV under hösten 1973. Totalt sändes mellan 600 och 700 avsnitt med ett specialavsnitt som final så sent som 1988. Någon som minns den maskuline besserwissern Gena och den superfeminina, kloka och modiga Drutten? Själv minns jag dem mycket väl och jag var stormförtjust – framförallt i den oerhört söta Drutten.

Nämnda gamla godingar, dvs Drutten & Gena, härstammade från gamla Sovjet- unionen. De skapades av författaren Eduard Uspenskij och gjorde sina första fram- trädanden i barnboken Krokodilen Gena och hans vänner som utkom år 1966. Ursprungsberättelsen handlade om krokodilen Gena, som bodde i en djurpark. En dag fick han idén att bygga ett Vänskapens hus där alla ensamma djur kunde få bo osv osv. Boken blev omåttligt populär – kanske för att den innehöll en dold satir över det dåtida sovjetsamhällets utformning.

I den svenska TV-produktionen, med dockor köpta från den sovjetiska televisionen, byggde man upp en något annorlunda story än originalet: Drutten och krokodilen i bokhyllan. Exakt vad det hela gick ut på minns jag dock inte… SVT har tyvärr inga planer på att reprisera serien om krokodilen och den lilla Drutten (av okänd art) – synd 🙁

2 svar på ”Gamla Godingar III

  1. Ja tänk, det var bättre förr på TV-monopolets tid när man fick se sovjetiska och östtyska (John Blund) dockor på TV… 😉

  2. Jonas >> Du har ju förstått precis – som vanligt 😉 Men i sanningens namn: gillade inte du också Drutten & Gena?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *