Fel att vara politiskt inkorrekt?

Har den som sätter upp en så'n här skylt på sin ytterdörr några vänner kvar?!

Vi lever i ett modernt svenskt samhälle där företeelsen åsiktsfrihet anses självklar MEN: är det verkligen okej att tycka vad som helst och dessutom stå för det? Är det inte så att vi nästan förutsätter att människor ska vara “politiskt korrekta” och hålla sig inom vissa ramar? Själv tror jag ju på det sistnämnda. Vissa åsikter och uttalanden gör folk – trots åsiktsfriheten – bäst i att hålla för sig själva, för vi kan ju alla lista ut vilka ogillande blickar man skulle dra till sig om man fällde nedanstående kommentarer:

 • “Jag hatar barn”
 • “Jag är rasist”
 • “Jag bryr mig inte om någon annan än mig själv”
 • “Jag skiter fullkomligt i miljön”
 • “Jag tar tunga droger och trivs med det”
 • “Jag är emot jämställdhet”
 • “Jag gillar inte homosexuella”
 • “Jag tycker det är okej att gifta sig för pengar”
 • “Jag säljer sex”
 • “Jag köper sex”
 • “Jag tycker att jag är bättre än alla andra” 
 • “Jag tycker att barnarbete är helt okej”

Ja, listan kan göras lång, men de flesta är nog överens om att man gör klokast i att inte yttra något av ovanstående även om det är ens personliga uppfattning. Våra politiker (möjligen bortsett från Sverigedemokraterna då) är trogna anhängare av att vara vad vi vanligtvis kallar politiskt korrekta; vi andra förväntas följa i deras fotspår. Man kan undra varför det är så här? Förvisso är det praktiskt när så gott som alla människor förefaller vara stöpta i samma form, men är det inte också höjden av hyckleri? Egentligen röstar jag för det sistnämnda, men samtidigt blir jag nog en gladare individ så länge jag är lyckligt ovetande om mina medmänniskors innersta tankar… Hur tänker du?

/ Storkelina – filosofen

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av admin. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.