Ordsnack

Jag ska inte skryta alltför mycket och hävda att jag är språkbegåvad (fast det är jag faktiskt 😉 ), men jag kan i alla fall säga att jag är väldigt road av språk – inte minst svenskan. Något som fascinerar mig, och i bland rentav stör mig, är hur människor använder ordet chans på de mest märkliga sätt. Ett exempel: “Chansen att han dör av sin cancer är 12 procent”. När man pratar om något negativt som skulle kunna inträffa så ska man inte prata om chansen utan risken. Det är däremot helt korrekt att säga till exempel “chansen att han överlever är dessvärre inte så stor”. I det sistnämnda fallet pratar man fortfarande om något positivt, det vill säga chansen till överlevnad. Att chansen sedan är liten är en helt annan sak än “ordmissbruket” i det första exemplet…

/ Storkelina – språkpolisen

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av admin. Bokmärk permalänken.

4 svar på ”Ordsnack

  1. Lök Nyponsson >> Öööh, vad menar du?! 😉 Det var väl rackar’ns typiskt att det skulle bli ett fel i just det inlägget… Jag kanske borde ha lagt till att inte heller jag är perfekt för det är jag naturligtvis inte! Stavfelet är hursomhelst rättat nu 🙂

  2. C.Lindahl >> Ha ha, så ska du inte alls känna – menade absolut inte att peka ut nån särskild. Chans- och riskproblematiken är vida utbredd, inte minst bland journalister & politiker… Visst är det förfärligt?! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.