Torsdagsmix

En normalstor julgran har cirka en halv miljon barr (som kan hamna på ditt golv…).

 

Frozen Blue Smiley Smilie Emoticon Animation Animated Animations Gif

Det absoluta köldrekordet i Sverige uppmättes vid en meteorologisk station i Vuoggatjålme (i höjd med polcirkeln i Arjeplogs fjällvärld) den 2 februari 1966. Temperaturen var – 52,6°, brrr!

 

De flesta känner till att Neil Armstrong år 1969 var den första människan på månen, men visste du att Edwin “Buzz” Aldrin var den andra människan att sätta ner fötterna på nämnd måne (den femte största i vårt solsystem)? Det måste vara trist att ha gjort något så stort, men ändå vara så “bortglömd” 🙁

 

Julens lutfisk består av torrfisk (osaltad fisk som torkats naturligt, dvs genom sol & vind) som läggs i lut (vattenlösning av soda & släckt kalk) och därefter blötläggs för att slutligen kokas. Proceduren tar flera veckor och inleds enligt traditionen på Anna-dagen, det vill säga den 9 december.

 

Det första dokumenterade fallet av svenskt pepparkaksätande spåras ända tillbaka till 1300-talet, då våra folkkära kakor bakades till det kungliga bröllopet mellan Magnus Eriksson & Blanka av Namur. Precis som namnet antyder så var peppar en av de ursprungliga ingredienserna, men tiderna har som bekant förändrats.

 

Det finns cirka 100 olika kaffearter i släktet Coffea, men endast tre av dessa odlas i kommersiellt syfte. Mest populärt är det arabiska kaffet (Coffea arabica), vilket anses ha den bästa smaken.

 

En kubikmeter nyfallen snö av fluffig sort väger mellan 30 och 100 kg. Bara så att du vet! 😉

 

/ Storkelina – informatör till din tjänst

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av admin. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.